Болничните отбелязаха рекорден ръст

Парите

03-11-2014, 07:40

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Работодателите искат да плащат само първия ден

Рекордно увеличение на парите, които плаща за болнични, отчита Националният осигурителен институт за първите 9 месеца на годината, съобщи Нова телевизия. Сумите растат с милиони, показва справка на осигурителния институт.

Само за първите 9 месеца на годината платените дни отпуск по болест са се увеличили с над 400 000 и вече са над 11 800 000 болнични дни. Това е над 17 млн. лв. повече от миналата година. За момента пари има, но до края на годината остават още три месеца. Това увеличение обаче товари сериозно и бизнеса, който плаща първите три дни от болничния.

Както "Сега" многократно е писал, разходите за болнични растат, въпреки че от 2010 г. действа "временната" мярка, с която първите три дни от болничния бяха прехвърлени за сметка на работодателя. Идеята на ГЕРБ при въвеждането й бе да накара работодателите да контролират по-ефективно служителите си, за да не отсъстват безпричинно. Това обаче не доведе до намаляването им. Миналата година разходите на Държавното обществено осигуряване дори надхвърлиха нивата от 2010 г.

Броят на болничните листове до три дни, които се плащат само от фирмите, за миналата година е 437 462 според справка на НОИ, изготвена за "Сега". Това е ръст с над 11 хил. спрямо 2012 г. Като дял тежестта на болничните до 3 дни намалява - през м.г. те са били 18.8 на сто от всички листове за годината, а през 2012 г. са били 19.5%. НОИ също плаща все повече. Преди време от институцията коментираха, че след въвеждането на антикризисната мярка в първите й две години наистина се е наблюдавала тенденция броят на изплащаните болнични листове от държавата да намалява, но през 2012 г. тази тенденция прекъсва.

Миналата година болничните, които са най-голямото перо в групата на обезщетенията за временна неработоспособност, са стрували с над 35 млн. лв. повече на НОИ спрямо 2012 г. Разходът вече стига около 325 млн. лв. Загубени са 12 541 415 работни дни, което е с 11 на сто повече спрямо по-миналата година.

Засега промени в реда за изплащане на болничните не са предлагани от консултативния съвет, който обсъждаше мерки за оптимизиране на осигурителната система. Не трябва да се връщаме към стария модел, а да се измисли нов, смятат от ГЕРБ. Работодателите обаче искат старото положение - да плащат само първия ден от болничния на служителите си.