Два милиона българи са с мозъчно заболяване

Новините

03-11-2014, 06:24

Снимка:

zdorovieinfo.ru

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Установено е, че мозъчно-съдовите заболявания са третата причина за смъртност у нас

Около два милиона българи и всеки трети европеец са застигнати от заболяване на мозъка. Става дума за много широка група болести като мозъчно-съдови, онкологични, невродегенеративни, както и състояния, свързани с голямото напрежение и стрес, под които живеем (такъв пример са хроничното безсъние, главоболие, депресия, изразената тревожност).

За да се обсъдят всички проблеми и новости в лечението на мозъчните заболявания, в петък в София ще заседава Европейският мозъчен съвет. Това заяви проф. Николай Габровски, наблюдател в борда на евросъвета, национален консултант по неврохирургия, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов". Установено е, че мозъчно-съдовите заболявания са третата причина за смъртност у нас, тъй като по заболеваемост от тях България е на водещи позиции в Европа. А туморите на мозъка са най-честата причина за фатален край заради рак при децата до 10 г. При възрастните злокачествените новообразувания на мозъка са сред най-смъртоносните болести.

„Множество от фактори увреждат мозъка днес. Сред тях са генетичната предразположеност, влиянието на външната среда като начин на живот и хранене, нервното напрежение и стресът", каза още проф. Габровски.

На форума в петък всички, които се борят със заболяванията на мозъка - невролози, психиатри, неврохирурзи, както и пациентите и индустрията, ще обменят опит в лечението на тежките болести. „Всеки ще каже какви са проблемите и очакванията му, тъй като заболяванията на мозъка са силно подценени както като инвестиция в проучвания, така и като отделяни средствата за лечение", завърши проф. Габровски.