Цесиите с депозити и кредити в КТБ стигнаха до 1 милиард лева

Новините

03-11-2014, 06:18

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

БНБ не ги разрешава, но не може и да ги спира

Цесии или сделки между депозанти главно с негарантирани влогове и кредитни длъжници на затворената КТБ продължават с пълна сила. Прилагат се все повече различни схеми за прехвърляне при намаляване на вземанията с от 30-50% и дори до 70%. Общата сума на тези операции вече гони внушителната сума от 1 милиард лева, съобщиха за "24 часа" отлично информирани източници.

Пред депутатите от временната бюджетна комисия квесторът Станислав Лютов определи сумата на цесиите на 700 млн. лв., но прогнозира, че най-вероятно синдиците ще признаят такива за не повече от 200 млн. лв. Той потвърди, че искания за прехвърляне има всеки ден и броят на тези сделки непрекъснато расте. Както и че в тях участвали и държавни компании и общини.

Основни участници в схемата са, от една страна, вложители, а от другата хора или фирми с кредити.
"В българския парламент има представители на един икономически кръг и той вече придобива депозити, негарантирани в КТБ. Имаме съмнения, че директорът на фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг". Това заяви от парламентарната трибуна в петък при дебатите за затворената банка депутатът от ДПС Йордан Цонев. И обеща: "Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Започва да действа фондът за гарантиране на влоговете, той ще предложи на съда синдика и ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи".

" Пет-шест фирми с големи заеми към затворената банка усилено изкупуват влогове", твърди и основателят на фейсбук групата КТБalive Даниел Божилов. Вложителите се съгласяват на сделката, защото получавали поне част от парите си веднага, без да чакат разпродаване на активи след фалита. "Купувачите пък печелят от сконтирането, стопяват част от кредита си и освен това концентрират пари, с които могат след това да изкупуват обезценените активи на банката", обясни Даниел Божилов.

БНБ не ги разрешава, но не може и да ги спира

БНБ не е давала разрешения за цесии и прихващания, защото тя нито може да ги забрани, нито да ги разреши. Това заяви управителят на централната банка Иван Искров пред депутатите от временната бюджетна комисия за КТБ.

Той обаче добави, че документацията, която постъпва за всяка от тях се съхранява и ще се преценява законноста на всяка сделка поотделно. Квесторът Станислав Лютов бе категоричен пред депутатите, че такива сделки не накърняват по никакъв начин масата на несъстоятелността на затворената банка, защото се правело "симетрично" вписване в активите и пасивите на КТБ.

Вложителите искат прокурор за Иван Искров

Главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да предприеме действия срещу управителя на БНБ Иван Искров и УС на централната банка за умишлено въвеждане в заблуждение и измама на хиляди хора. Това искат в декларация вложителите в КТБ, обединени в НПО "Ние - гражданите".

Те твърдят, че на заседанието на парламента в петък Искров е излъгал за условията на предварителната оферта на консорциума от Оманския държавен фонд, ЕПИК и "Джемкорп кепитъл". Те не предлагали участие в смесено дружество с държавата само с активи, а и с кеш от 950 млн. евро, или 1,85 млрд. лв. Заради недостига на цялата сума в наличност до 2,3 млрд. лв. в офертата бил включен терминът "активи". Според комитета на вложителите обаче Искров с манипулативно изказване довел до обрат в позицията на депутатите по точка 3 и е отпаднала промяната, която задължаваше БНБ да оздравява банки дори и те да са с отрицателен капитал.

НПО "Ние гражданите" прилагат и предпоследния вариант на офертата на консорциума, в който освен свежите пари в допълнение са посочени активите, които ЕПИК възнамерява да използва. Това са акциите на "Виваком", "Петрол" АД и НУРТС.

В предложението на консорциума се иска цесиите да отпаднат със законодателни промени. Според вложителите обаче в хода на преговорите българската страна би могла аргументирано да не приеме това предложение.

БЕХ с блокирани 44 млн.лв. в КТБ

Българският енергиен холдинг има 44 млн. лв. блокирани в КТБ, по 5 разплащателни сметки. Това става ясно от финансовия му отчет за 9-те месеца на годината. БЕХ е направил предложение към квесторите на банката за сключване на договори - цесия за погасяване на кредити на негови дъщерни дружества с парите на холдинга в КТБ. Не става ясно дали това предложение е одобрено.

17 млн. лв. блокирани в КТБ има и "Булгаргаз", пише в отчета на дружеството.

Проблеми заради затворената банка има също държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Поставянето на КТБ под специален надзор от 20 юни е блокирало достъпа на теца до две кредитни линии за оборотни средства. Затова дружеството е подписало договор за овърдрафт за 20 млн. лв. с ОББ. Другото затруднение е, че компанията е започнала да усвоява средства по инвестиционен заем за рехабилитацията на 5-и 7-и блок.
В КТБ е бил открит акредитив в полза на изпълнителя "Тошиба". Заради спецнадзора в банката, акредитивът е блокиран, а централата е обявила обществена поръчка за банка за осигуряване на инвестиционен кредит.

В отчета си за 9-те месеца БЕХ отчита печалба от 118 млн. лв. при 261 млн. през същия период на 2013 г., или с 55,3% по-малко. Сриването е заради намаления дивидент, който прибира холдингът и заради по-ниската с 85% цена на услугата управление на дружествата.