Консултациите ГЕРБ -Реформаторски блок: Разделят на три мегаминистерство, умуват за шеф на администрацията

Новините

02-11-2014, 07:54

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Туристическият бранш настоява за свое ведомство

Мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма да се раздели на три - това е една от идеите за нова структура на Министерския съвет, която ГЕРБ и Реформаторския блок обсъждат, научи "Труд". Предложението е на победителите в изборите, но и десните били склонни да го подкрепят.

Партиите от Реформаторския блок отдавна предлагат енергетиката и икономиката да са отделни ресори. Туристическият бранш настоява за свое ведомство.

Друга идея е да има специален министър, който да отговаря за администрацията и реформата в нея - един от приоритетите на РБ. Последно такъв пост имаше по времето на тройната коалиция. Засега не е ясно дали ще има и отговорник за електронното правителство в правителството.

В събота преговорните екипи на двете партии заседаваха поотделно. От политическите централи отричаха да има срещи през целия ден - и на лидерско ниво, и между екипите.

Найден Зеленогорски от реформаторите заяви, че се подготвя кратък вариант на политическа програма - около 20-ина страници, която ще се обсъжда днес на поредния тур разговори между двете партии. Идеята била, ако по нея се постигне съгласие, да се даде за одобрение на Патриотичния фронт за подкрепа. След това можело да се обсъжда как ще изглежда кабинет начело с Бойко Борисов и кои ще са министрите в него. Ако има кабинет пък до месец щяло да има разписана управленска програма със срокове.

ГЕРБ и реформаторите още не били изчистили и въпроса как ще се вземат решенията, ако се стигне до коалиция и съставяне на правителство. Един от вариантите бил всяка партия да има право да предлага кадрови промени във властта, но последната дума да е на Борисов. Засега част от РБ не е съгласна и с варианта, ако едно министерство е дадено на дадена формация, то тя да избира целия екип. Това значи, че в министерства на ГЕРБ няма да има зам.-министри от другите формации и обратното.

ГЕРБ очаквали до понеделник да започне разговорът за министри и конкретни параметри на бъдещо управление.

Източници от ГЕРБ намекнаха, че може да има напрежение заради втория ешелон на евентуална бъдеща власт - областни управители и т.н., но било твърде рано това да се обсъжда, преди да е ясно дали ще има коалиция и опит за съставяне на дясноцентристки кабинет.