Днес е Архангелова задушница

Животът

01-11-2014, 08:54

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите

Днес е Архангелова (мъжка) задушница. Отбелязва се в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват през годината.

В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен - възпоминание, така че те не са забравени.На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Прекъснат е бил от комунистеския режим през 1946 г., а официално възстановен през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните.