От бира не се пълнее

Варна Лайф

31-10-2014, 16:28

Снимка:

copypast.ru

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Трябва обаче да е в умерени количества

Любителите на бирата вече няма нужда да спират пивото, ако искат да запазят добрата си форма или да отслабнат. Доклади на водещи клинични доктори от Великобритания, Италия, Румъния и Холандия потвърдиха, както и българските им колеги заключиха в собствено проучване наскоро, че „биреното коремче" е мит.

Тези и други научни факти за качествата на пенливата напитка бяха представени по време на Седмия европейски научен симпозиум „Бира и здраве", провел се през октомври в Брюксел. Традиционно форумът събира над 120 представители от медицинските среди, научни институти, медии и неправителствени организации от Европа, Африка и Южна Америка.

Събитието дава възможност на учени от цял свят да представят резултати от медицински изследвания относно свойствата на бирата и нейното позитивно въздействие върху балансирания начин на живот при умерена консумация.  На откриването на симпозиума беше подчертано, че потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав, който традиционно е около 90% вода, 5% екстрактни вещества, идващи от малца, пивните дрожди и хмела и 5% алкохол.

Според доклад на д-р Катрин О'Съливан относно калориите в пивото, "биреното коремче" е мит, тъй като не съществуват научни доказателства, които да свидетелстват, че при умерена консумация бирата води до трупане на килограми. Дори напротив – според проучванията, при жените умерената консумация на пиво се свързва с по-нисък индекс на телесната маса (ИТМ), което я прави много подходяща за оптимизиране на хранителния режим.

Посочените доклади в Брюксел подкрепят твърденията в проведеното през изминалото лято специално изследване на Съюза на пивоварите в България за определяне на хранителната стойност на бирата. Проучването бе реализирано от "Център по биология на храните" и "Националeн център по обществено здраве и анализи" въз основа на лабораторни изследвания на 10 от произвежданите у нас марки и видове пиво. Тогава български учени доказаха, че съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. При умерена консумация пивото съдържа около 1/10 от обичайната дневна енергийна стойност за човека, която е между 2000 и 2500 kcal.

Хранителните (енергийни) показатели на напитката се изчисляват въз основа на сумата от калорийната стойност на съставките на бирата – белтъци, мазнини, въглехидрати и алкохол. Тъй като пивото е със сравнително ниско алкохолно съдържание (около 4,5% Об.), то има и по-малко калории, отколкото останалите алкохолни напитки. Резултатите показват, че средната енергийна стойност на бирата е 50,7 кcal на 100 гр (милилитра). За едно стандартно питие от 330 милилитра това означава около 167 калории, а за 1 бира от 0,5 литра - 253,5 кcal. С най-малко калории е безалкохолното пиво - едва 25 kcal.

Резултатите се подкрепят и от изследване на лекари от Букурещ, представени именно по време на симпозиума „Бира и здраве" в Брюксел. Експертите също опровергават общото мнение, че умереното пиене на бира води до затлъстяване и натрупване на мазнини около корема. Според д-р Корина Зуграва, ръководител на румънския изследователски екип, приемът на калории при умерена консумация на бира не повишава индекса на телесната маса, не играе роля за образуването на коремче и няма данни да е потенциален фактор за затлъстяване. 

Освен за калоричноста на бирата, на форума в Брюксел бяха представени общо 11 научни доклада. В панела „Умерената консумация на бира и вашето здраве" бяха дискутирани ползите от антиоксидантите във ферментиралите напитки. Лекарите доказаха, че при умерена консумация бирата може да има ползотворен ефект върху състоянието на сърцето, дихателните пътища и върху много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот, дори при пациенти, претърпели сърдечен удар.

И не на последно място - в сесията „Бирата: Какво има в нея?" бе поставен акцент върху съставките на бирата и ролята, която те могат да играят в балансираното хранене на възрастните. Лекарите не пропуснаха и въпросът за безглутенова бира и потенциалът на определени вещества в нея за увеличаване на позитивния ефект от пивото при умерена консумация.