При 250 камери във Варна няма как Захари Паунов да е останал невидим

Или видеонаблюдението не работи, или режисьорът е планирал как да изчезне

При 250 видеокамери, разположени из целия град, е невъзможно режисьорът Захари Паунов да напусне Варна незабелязан. Това заяви в ефира на Нова телевизия колегата от вестник "Капитал" Спас Спасов. Той от години се занимава със системата за видеонаблюдение във Варна и скандалната сделка с нея.

Според него тя е най-модерната, най-голямата и най-скъпата в страната. Цената й е около 10 милиона лева. Поради тази причина е много трудно човек да остане незабелязан в централната част на Варна.

Не е възможно нито една камера да не е заснела режисьора, ако системата функционира нормално, категоричен е Спасов. „Има една единствена възможност да се напусне града, без нито една камера да те засече, но трябва да знаеш добре цялото разположение на всички камери. Почти е невъзможно да се справиш с този маршрут”, каза той.

Той изказа подозрение, че системата за видеонаблюдение просто не работи и затова не е засякла Паунов. „Камерите не бяха доплатени. Тези пари трябваше да дойдат от Министерството на вътрешните работи, което до този момент отказва да го направи. Според устна договорка между бившия кмет Кирил Йорданов и ексминистъра на МВР Румен Петков камерите са платени наполовина. Така системата продължава да е собственост на частна фирма. Тя не е предадена и приета по надлежния ред, т.е. не е известно дали тя е калибрирана и работи както трябва“, коментира журналистът.

Режисьорът Захари Паунов изчезна след края на кинофестивала "Златна роза", на който беше отличен филмът му "Омбре" за индивидуални постижения в актьорската игра. 49-годишният мъж е бил забелязан за последно на 18 октомври около 12,30 часа, когато си тръгнал от хотел "Черно море" във Варна.

Паунов се качил в колата си "Хонда Сивик" и потеглил към София, където живее със семейството си. Вечерта обаче не се прибрал, а близките му не успели да се свържат с него по мобилния телефон. Автомобилът му е с регистрационен номер СА5319ХА. Нато колата, нито Паунов са били забелязани, въпреки че от 12 дни полицаите го издирват. Умоляват се всички граждани, които видят някъде колата, да се обадят в МВР или на телефон 112, защото по колата може да започне разплитането на случая.