Ще изпратим Закона за досиетата в Страсбург

Новините

30-10-2014, 07:50

Снимка:

"Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Това обявиха бивши разведки

Военни разузнавачи от резерва се заканиха да пратят Закона за досиетата като дискриминационен до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"Щом няма разбиране от нашите институции, ще се обърнем към европейските. Надеждите ни са новият парламент да поправи този срамен за страната закон", заявиха те. О.р. ген. Стоимен Стоименов, бивш зам.-шеф на военното разузнаване, заяви, че комисията на Евтим Костадинов си превишава правата и нарушава закона, като иска да й се предадат и досиетата на чуждите агенти.

"Служба "Военна информация" на МО със сегашния началник Веселин Иванов изпълни стриктно и предаде в срок документите по изискванията на закона. Претенциите, че не е така, са манипулация. Опасно е за националната сигурност да се настоява да се предадат досиетата на чужди граждани. За такива действия може да се носи отговорност. В самото заглавие на закона изрично е посочено, че се разкриват досиета само на български граждани", обясни ген. Стоименов.

Действащи разузнавачи смятат, че ако се изпълнят претенциите на Евтим Костадинов, утре може да ги съдят, защото са осветили задграничен агентурен апарат и канали, работещи за България.

"Този закон раздели нацията, отчужди хората. Чудя се как още не са обявили, че бившата ДС е виновна за кризата с КТБ. Тя стана удобен параван за всички беди в държавата", иронично каза пък о.р. ген. Чавдар Червенков, ръководил военните разведки през 90-те години.

Генерали и офицери от резерва се събраха по повод 20 г. на клуб "Военни разузнавачи". На срещата бе отбелязано, че армейското разузнаване е най-старата спецслужба в страната, основана през 1908 г.