Песимизмът на бизнеса расте за пети пореден месец

Новините

29-10-2014, 06:44

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Според НСИ оживление има само в строителството

За пети пореден месец бизнес климатът в България се влошава. Това сочат оповестени вчера данни на Националния статистически институт (НСИ). Според анкетата сред предприемачите през октомври общият показател на условията за бизнес в страната се понижава с 0.5 пункта.

Спадът през септември беше с 2.6 пункта. Така новите данни потвърждават негативните икономически тенденции, които започнаха още през юни. Несигурната политическа и икономическа среда остават основните фактори, които затрудняват предприятията. Към тези неблагоприятни условия се добавят конкуренцията и слабото търсене.

Влошаването на стопанската конюнктура се дължи на понижените показатели в промишлеността и търговията на дребно. В индустрията показателят намалява с 1.1 пункта спрямо септември, като данните отразяват песимистичните очаквания на предприемачите за правене на бизнес през следващите 6 месеца. Средното натоварване на мощностите в промишлеността сега достига 73.4%, но според очакваното търсене предприятията декларират, че имат свободни мощности за идните месеци. Все пак надеждите им са да започнат да постъпват поръчки. В търговията на дребно прогнозите също са по-резервирани.

При услугите бизнес климатът се запазва без промяна. Прогнозите на мениджърите са по-оптимистични. Очаква се търсенето на услуги през следващите 3 месеца да се подобри. Сериозен ръст на оборотите по дейности като охрана, почистване и юридически услуги отчете националната статистика в предварителните си данни за второто тримесечие.

Оживление и подобрение в стопанската конюнктура има само в строителния сектор. Традиционно в края на лятото и началото на есента се активизират ремонтите в дома, както и забавени проекти. През октомври има повишение с 2.1 пункта на бизнесклимата в строителството, но то идва след спад с цели 7.3 пункта през септември. За съжаление обаче и в строителния бранш нагласите за следващите 3 месеца не са оптимистични. Причината е, че настъпва зимният сезон, при който определени дейности не могат да се изпълняват при прекалено ниски температури.

Според обобщените данни на НСИ по отношение на цените в повечето сектори мениджърите очакват нивата им да се запазят през следващите 3 месеца.