Вземат отпечатъци от 3 пръста на всеки депутат

Новините

29-10-2014, 06:13

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Основното месечно възнаграждение на депутатите е 2415 лв.

По 3 пръстови отпечатъка ще даде всеки депутат, за да бъде регистриран в системата за електронно гласуване на парламента. Ще се заснемат биометричните данни на два от пръстите на дясната ръка, и на един - от лявата.

Това става ясно от специален наръчник, подготвен от администрацията на Народното събрание, който всички депутати получиха при старта му в понеделник.

Как народните представители да използват машинката за гласуване и къде да поставят пръстите на ръката си, са част от полезните съвети, описани в ръководството за експлоатация на пулта. В него детайлно се обяснява какво представлява машинката. Наръчникът се пуска за първи път, защото в това НС половината депутати са новобранци.

В няколко стъпки им се обяснява как точно се регистрира депутатът и как дава вота си. В инструкцията се посочва, че ако системата не приеме първия пръст, поставен в сензора за биометрични данни, може да се опита и с останалите два.

Обяснява се също, че макар картата на народните представители да е безконтактна, е желателно те да я поставят в пулта преди регистрация, за да е сигурно отчитането ѝ. 

Народните представители получиха още една книжка, която депутатите ветерани намират за смешна и безсмислена, но за тези, които са първи мандат, носи нови знания. Това е справочник с информация за организацията на работния процес в НС.

В него се почва от “а” и “б” - обяснява се, че парламентът има две сгради - основната и бившия Партиен дом, където всеки има кабинет. Дават се полезни телефони.

Става ясно, че освен безконтактната карта за гласуване, на всеки избран се полага и пропуск за ползване на служебен паркинг.

На един пропуск могат да бъдат записани повече от 1 автомобил, като парламентътне посочва лимит, а всеки сам си определя броя им.

Важното било всеки случай да е предварително конкретизиран. Освен това всеки депутат има право на дипломатически паспорт, а в Народното събрание ще му водят “лично трудово досие”. За изготвянето му всеки трябва да представи служебна бележка от предходната си работа, документ за наличие на научни степени и другите изискуеми от закона документи.

В специален раздел са описани задълженията на народния представител, произтичащи от заемания от него статус - на лице, заемащо висша държавна и публична длъжност. Посочват се и сроковете, в които всеки трябва да подаде декларация както за имотното си

състояние и доходите сисвои, на съпрузи и на непълнолетни деца, така и за несъвместимост с други извършвани дейности, както и такава за частни интереси по закона за конфликт на интереси.

Справочникът указва, че депутатите получават парите си на два пъти в месеца - като

аванс на 13-о число на месеца, а на 26-о - заплата. В момента основното месечно възнаграждение на депутатите е 2415 лв., върху които се начисляват пари за стаж, научни степени, за участие в комисии и за шефски постове в Народното събрание.

Книжката дава и пълна информация за кабинетите, компютърната мрежа, условията за ползване на експерти, дори и за работното време на столовете в двете сгради, както и за възможностите за почивка в двете станции на парламента - в Слънчев бряг и Велинград.