50 нови двойки от Варна подкрепя общинският фонд "Ин витро"

Мисия Варна

28-10-2014, 16:34

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Една година от откриването на информационния център на фондация "Искам бебе"

Бюджетът на общинския фонд "Ин витро" с макрорамка от 100 000 лв. да бъде запазен и през 2015 г., за да могат 50 двойки да получат шанс да имат дете – това предложение е готово и ще бъде внесено в Общинския съвет, обяви д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на община Варна по време на пресконференция, организирана от фондация "Искам бебе". Поводът бе отбелязването на една година от откриването на информационния център на фондацията в морската столица. Специален гост на събитието бе д-р Милен Врабевски – лауреат на титлата Европейски гражданин на годината и първи дарител на "Искам бебе”. На срещата присъстваха Радина Велчева – председател на УС на фондацията, Валентина Иванова и Женя Ценовска – координатори, доброволци, майки с бебета, родени ин витро.

"Благодаря на всички, които са съпричастни с нашата кауза и специално на д-р Врабевски, на чиято подкрепа винаги разчитаме. Благодарим на община Варна и на общинския съвет, които осигуриха финансиране, за да могат хората с репродуктивни проблеми да се лекуват. С този акт на съпричастност Варна се нарежда на челно място в страната по размер на отпуснати средства", заяви Радина Велчева. "Грижата за младите хора е неразделна част от политиката на "Българска памет", затова подкрепям и трите инициативи на фондацията - борбата с репродуктивните проблеми, "Майки за донорство", където над 1000 жени вече са дарили генетичен материал, както и грижата за многодетните семейства. Защото – ако не се грижим за децата, всички други проблеми не си струват", каза д-р Врабевски.

От 18 семейства, включени в общинската програма "Ин витро" т.г., 14 са били одобрени, а 3 семейства вече имат бебета, отчете д-р Маринова. Тя допълни, че ще предложи на фондацията критериите за кандидатстване да бъдат по-улеснени, за да могат да бъдат обхванати повече двойки. Една от новите цели, които си поставя "Искам бебе", е организиране на информационни кампании в общините във Варненска област.