Забрана за прераждане и още 15 странни забрани по света

Варна Лайф

28-10-2014, 12:21

Снимка:

bublik.delfi.ee

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

В Китай е забранена реинкарнацията (прераждането) без разрешение на правителството, в САЩ - "яйцата" Kinder Surprise, а в Англия — да се умира в сградата на парламента. И това са само част от най-странните забрани на света.

1. В Бурунди са забранени пребягванията. В страната, до скоро раздирана от етнически конфликт, било прието да се пребягва през града рано сутрин на групи - за по-добра защита от възможни нападения на военните. През март 2014 г. обаче президентът Пиер Нкурунзиза забранил груповото бягане под предлог, че то се използва с подозрителна цел, и се възползвал от приетия закон, за да вкара зад решетките някои от лидерите на опозицията.

2. През 2007 г. в Китай е забранено прераждането без разрешение на правителството. Целта на този закон, разбира се, е единствено да принуди Тибет да съгласува появяването на новия Буда.

3. През 80-те години в Румъния Николай Чаушеску забранява играта Scrabble — като “провокационна” и “зла”. За щастие, забраната не оцеляла дълго и днес в страната даже има федерация по Scrabble и редовно се провеждат турнири.

4. В САЩ са забранени "яйцата" Kinder Surprise по логична причина - те съдържат предмети, които могат да попаднат в дихателните пътища на дете. И забраната хич не е на шега. Вече са известни случаите на арести на предприемчиви американци, опитали да внесат "забранения плод" от Канада в САЩ.

5. В Иран от 2010 година на мъжете е забранена прическата тип "конска опашка". Всъщност там бил съставен цял албум със забранени и разрешени прически и всичко дълго или твърде отличаващо се е забранено.

6. В Австралия е забранена порнографията, в която са снимани жени с малки гърди. Според австралийските чиновници подобно видео помага на пропагандата на педофилията.

7. В Сингапур извън закона е дъвката. Перефразирайки героя на "Криминално четиво": ти можеш да вкараш в страната дъвка, можеш да дъвчеш дъвка, но да я продаваш или да я внасяш на едро - не. Изключение има само за някои специални видове медицинска дъвка, които обаче се изписват с рецепта от лекар. Забраната е в сила от 1992 г., когато сръчен местен жител успя да парализира цялата система на обществения транспорт само с помощта на дъвка. Някак.

8. В Индия напълно е забранена рекламата на какъвто и да е алкохол. Забранена е и рекламата на "вторични" продукти със символиката на алкохолни марки.

9. До 2008 година във Франция бяха забранени енергийните напитки Red Bull — заради наличието на аминоетансулфокиселина в тях. На производителя му се наложи да промени леко рецептата, за да се отърве от безмилостните френски власти.

10. В Китай са забранени пътешествията във времето - по-точно филмите, в които се засяга тази тема. Според чиновниците, времето не е шега и сериозните изменения на миналото са недопустими. Така че, ако истинско пътуване във времето бъде изобретено, то бъдете сигурни, че то също ще бъде забранено от китайските власти.

11. В Северна Корея са забранени дънките в син или светлосин цвят, тъй като са "американски". За черните няма проблем.

12. На гражданите на Монако е забранено да играят в казината на Монте Карло. Забраната е приета през 1860 г. заради страх от това, че всички жители на княжеството ще изхарчат спестяванията си в казиното. За чужденците, разбира се, тази забрана не важи.

13. Във Великобритания закон забранява да се умира в сградата на парламента. Не е много ясно какво наказание се предвижда за нарушаване на този суров закон, но фактът си е факт - забранено е. Просто защото, ако някой умре в едно от най-красивите здания в Лондон, то той трябва да бъде погребан за сметка на държавата. А държавата, разбира се, не желае да погребва много хора за своя сметка.

14. В Германия е предвидено наказание за това, ако на магистралата ти свърши горивото на автомобила. И дори не си помисляйте, ако ви се случи, да оставите колата и да тръгнете пеша до бензиностанцията, която е на 100 метра - пешеходците на немските магистрали също са забранени.

15. В Южна Корея от 2011 година децата до 16 г. нямат право да играят на компютърни игри между полунощ и 6 часа сутринта. Миналата година законът беше леко смекчен - сега те могат да правят това с писмено разрешение на родителите. Законът, разбира се, се отнася само за компютърните зали, но в Южна Корея никой на практика не играе у дома - не е прието, така че, може да се каже, забраната важи навсякъде.

16. В Япония не може да се танцува на публични места, в клубове, ресторанти и кафенета. Това може да става само в местата, които имат специален лиценз за подобна дейност, при това само строго до полунощ. Законът, забраняващ танците, бил приет през 1948 г. с цел да защити морала на японците, особено на японките, но действа и до днес. Сега в Япония обмислят отмяната или смекчаването на закона - в навечерието на Олимпийските игри през 2020 г., които ще бъдат в Токио.