3 варианта за кабинет “Борисов” – за година, две или цял мандат

Новините

28-10-2014, 06:44

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

РБ дава кураж на ГЕРБ да състави кабинет и няма да е пречка

Готовност да състави правителство дори с цената да жертва себе си и ГЕРБ, декларира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на 43-ото НС. И призова останалите лидери в парламента да изберат заедно мандата на следващия кабинет.

"Математическите сметки показват, че правителство трябва да се състави още с първия мандат. Той е общ на целия този парламент." С тези думи Борисов напомни, че никоя друга партия няма да може да състави кабинет. И лансира 3 възможни времеви хоризонта на управление: 8 месеца - до следващото лято, когато да се проведат едновременно предсрочни парламентарни и местни избори; две години, когато пък вотът да се съчетае с президентския; правителство без ограничение в хоризонта, тоест с пълен мандат от 4 г.

"При тази зима може да стане така, че по средата на януари да не могат да закарат бюлетините по секциите. Не е честно към президентската институция да я оставим още 3 месеца да се справя с проблемите", отсече Борисов.

"Ако се избере вариантът пълен мандат, няма да извадя ГЕРБ от управлението и няма да се кандидатирам за президент", ангажира се лидерът на ГЕРБ. Без този път да го поставя като условие, той повтори, че очаква и лидерите на Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) да влязат в правителството като министри. "Готов съм да поема пълната отговорност. Ясно ми е, че това може да е пагубно за партията, но по-пагубно ще е, ако не направим правителство или изчакаме януари и след това се мъчим да го направим. Готов съм на всеки вариант, стига да гарантира стабилност", декларира Борисов. Увери, че е готов и да не бъде премиер, но тогава не може да обещае 100% контрол върху управлението

По-рано лидерът на ГЕРБ е представил вариантите и пред разширеното ръководство на партията.

За 8 месеца реформи не се правят, подкрепи го в кулоарите съпредседателят на ПГ на Реформаторите Радан Кънев. Мандатът обаче трябвало да е обвързан със свикване на Велико народно събрание. Официално становище ще има след обсъждане на групата.

РБ дава кураж на ГЕРБ да състави кабинет и няма да е пречка, заяви по-рано Кунева от трибуната. Тя декларира, че блокът поема ясно отговорността си за дясноцентристко управление. Да съставим правителство по волята на народа, но не и правителство на всички, което да остави народа в опозиция, призова пък Кънев. Ще направим всякакъв компромис, освен със съдебната и административната реформа и удара по корупцията, категоричен бе той. И заключи: “Трябва компромис и консенсус, но за правилата, а не за собствените си привилегии.”

И от трибуната на парламента соцлидерът Михаил Миков обяви, че БСП остава в опозиция, но конструктивна, която ще подкрепя евроатлантическия курс и законите, с които е съгласна. Обясни, че една отговорна партия трябва да може да разчита правилно вота на хората и да превъзмогне интересите си за участие в управление на всяка цена.

От обръщението на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който изреди какво ще се случва в държавата, стана ясно, че фронтът се вижда в управлението.

Шефът на ПГ на АБВ Ивайло Калфин пък похвали Борисов, че е наложил диалога.

Бонтона в пленарната зала наруши Волен Сидеров, който предаде “един здрав поздрав на гробокопачите на “Атака”. А на посланиците заръча: “Предайте на вашите лидери да прекратят незабавно идиотските санкции срещу Русия.”

 Ламбо ги закле през сълзи да следват завета на Кубрат

“Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв, вярна на Кубратовия завет “Съединението прави силата”, трябва да обединим разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията ни. И само общите ни усилия могат да дадат плодове за нейното бъдеще.” С тези думи и през сълзи доайенът на 43-ото народно събрание Стефан Данаилов се обърна към депутатите при старта му вчера. Както и в предишния парламент, той го откри и закле новите народни представители. Ламбо изрази надежда този път да е по-добър орисник за работата на парламента от миналата година.

В пленарната зала местата си заеха и някои от най-атрактивните депутати - Ана Баракова, която остана сама в края на банките, Делян Пеевски, който е на първия ред в левия блок, Александър Методиев -Бат' Сали, срещу когото по същото време отвън протестираха стотици кюстендилци.

Час по-късно 43-ото НС се сдоби и със своя председател - с 219 гласа “за” Цецка Цачева от ГЕРБ го оглави. Против гласуваха 11-имата депутати от “Атака” и един от Патриотичния фронт, друг от реформаторите се въздържа. Червените специално подчертаха, че вкупом ще я подкрепят в знак на добра воля, а изборът й бе определен от тях като подходяща за сложната и деликатна политическа ситуация в парламента.

Знам, че ми е фенка, вметна Ламбо и отправи и лични пожелания към новата шефка - мъдро и женствено да води събранието. Досега толкова възпитано поведение тук не съм виждал, обнадежден бе Данаилов след церемонията.

4 урока дадоха избирателите на политиците- за смирението, за помирението, за единението и отговорността, каза Цачева в първата си реч. “Да забравим партийните и личните си интереси и да търсим решаване на проблемите на хората”, призова тя и настоя, че парламентът е длъжен да излъчи изпълнителна власт.
8 са зам.-шефовете на НС - Димитър Главчев от ГЕРБ, Янаки Стоилов от БСП, Алиосман Имамов от ДПС, Иван Иванов от РБ, Красимир Каракачанов от ПФ, Явор Хайтов от ББЦ, Явор Нотев от “Атака” и Росица Янакиева от АБВ.

 

Президентът: Няма магическа формула  

“Високите очаквания към вас изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно. Предизборните битки приключиха, сега сме изправени пред трудните решения, които предстоят. България е парламентарна република и нито една от важните стъпки не може да бъде предприета без работещ парламент. Не бива да си позволяваме да ерозира общественото доверие. Личните противоречия трябва да останат на заден план. Вярвам, че парламентарната демокрация е най-голямото достижение на българския преход. Политическите сметки на дребно създават среда за популизъм, нямаме нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не. Няма и магическа формула. Решението е стриктното спазване на законите на правовата държава и разделението на властите.”

С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към току-що заклелите се членове на 43-ия парламент. “Сега вие сте на ход”, добави държавният глава.

Той се обяви за широка подкрепа на бъдещия кабинет, а не за механично събиране на гласове. “Доверието е ключът към успеха - към гражданите, партньорите, бизнеса”, каза още Плевнелиев. “За да възстановим доверието в политическите институции, в партиите и парламентаризма е необходимо да изпълним обещанията, които сме дали, посочи той и призова това да стане с по-малко противопоставяне. “Без значение дали ни харесват резултатите от изборите, ние сме длъжни да ги признаем и да работим”, наблегна държавният глава.

“За 25 г. в България израсна ново поколение, което се превърна в безжалостен коректив. Пожелавам на 43-ото народно събрание да покаже истинското лице на политиката и парламентаризма. България има нужда от работещ парламент и редовно правителство. Много е възможно България да бъде управлявана от коалиции години наред. Нека заменим балканския с европейския подход.

Вече не вярваме на месии, вместо силните хора нека изберем силните институции

Нека се разграничим от криворазбрания национализъм. Да гледаме напред в 21-и век, а не назад към зависимостите на комунистическия режим”, призова Плевнелиев.

Той отново посочи актуализацията на бюджета и решението за КТБ като първи задачи на новото НС. Наяве трябва да излезе целият модел КТБ, той трябва да бъде разграден”, настоя президентът.

 Местан: Дясноцентристко управление без подкрепа от ДПС не е възможно

Ние можем без власт, но демократичният процес без нас - не. Бог ще ни дари с просветление

“Дясноцентристко управление не е възможно да получи мнозинство без ДПС, но ние няма да подкрепим безпринципна коалиция. Ще бъдем ясна, явна и модерна опозиция, но и няма да оставим без отговор нито един дискриминационен акт. Бог ще ни дари с просветление!”. С тези думи откри новия парламент лидерът на ДПС Лютви Местан. Той открои мисията на партията си в това да не позволява на България да се отклонява от цивилизационния избор.

“Можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния процес, защото сме в неговата основа”, подчерта Местан. Предупреди, че аритметичният сбор на депутатски мандати се превръща в сговор, ако не е подплатен с ценностна спойка.

Местан попита “с болка” защо БСП протестира в Силистра, откъдето не вкарва депутат с 8015 гласа, при положение че “Атака” прави това с 1400 гласа. “Не на ДПС, нали? Кой стои зад черешовите топчета и срещу какво гърмят те днес”, попита той. Захапа Мая Манолова, че е парадокс да протестира срещу Изборния кодекс, изготвен под нейното ръководство. Местан дори се сравни с Димитър Пешев, който през 1943 г. се изправи в защита на българските евреи с риск за сигурността си. “Отидох в Кюстендил, защото смисълът на политиката е да разрешава конфликти”, напомни той.

Няма да позволим разговорът за системните пороци на българската демокрация да се сведе до мита за една партия и още по-лошо - като разговор за няколко персони, зарече се по-рано на влизане в парламента Местан. “Трябва да се проведе дълбок разговор за системните пороци на българската демокрация. Готови сме и на разговор за назначенията, в това число и в съдебната власт, допълни той. “Ще видите едно ново ДПС, което не само че няма да бяга от злободневните въпроси, в това число и свързани с анти-ДПС внушенията, а обратно - ще инициира тези разговори, ще ги поставя в дневния ред на 43-то НС”, обяви той.

Не съм готов да се откажа от депутатското си място, заяви пък самият Бат' Сали в първия си коментар пред медиите. “Протестът е лично срещу Александър Методиев, а не към закона, защото циганинът Методиев спря кранчето за купуване на цигански гласове от всички партии. Това е проблемът”, коментира депутатът от ДПС.

 

Борисов начело на групата на ГЕРБ, ББЦ се кръсти “Демократичен център”

Бойко Борисов засега ще е лидер на групата на ГЕРБ в парламента. Това стана ясно след първото заседание днес. Негови заместници ще са Цветан Цветанов и Красимир Велчев, а Цвета Караянчева става секретар.

Групата на ББЦ пък изненадващо се кръсти “Български демократичен център”. Неин лидер стана бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев, който в края на миналия мандат се присъедини към Николай Бареков и дори стана негов заместник в партията. Заместници на групата са Кънчо Филипов и Румен Йончев.

Групата на реформаторите е единствена с двама съпредседатели - Меглена Кунева и Радан Кънев. Двете партии в Патриотичния фронт пък си поделиха постовете - след като Красимир Каракачанов стана зам.-шеф на парламента, Валери Симеонов оглави групата.
Лидерите Михаил Миков, Лютви Местан и Волен Сидеров застанаха начело на депутатите от БСП, ДПС и “Атака”. Ивайло Калфин ще е шеф на депутатите от АБВ, заместници са му Борислав Борисов и Михо Михов.

 

12 закъсняха за първия си работен ден, 1 се отказа

12 депутати закъсняха за първия си работен ден. Системата за регистрация отчете 227 присъстващи при първия звънец за старта на 43-ото народно събрание.

Един от новоизбраните депутати пък въобще не дойде на работа - Христо Белоев от листите на БСП в Русе не пожела да влезе в парламента и в края на работния ден пълномощията му бяха прекратени. На мястото му ще влезе Иван Иванов.

Със скандал бе преместена групата на “Атака” рано сутринта. Хората на Волен Сидеров отказали да освободят стаята си за Патриотичния фронт и да се нанесат в новия си кабинет, защото бил много малък. Наложило се администрацията на парламента да променя спешно плана на стаите, след което почти насилствено да ги пренася.

Така “Атака” и патриотите на Валери Симеонов вече няма да ги дели само една стена, както им бяха определили ГЕРБ, а няколко кабинета. Но все пак остават в един и същ кулоар.

При старта на заседанието пък Сидеров и депутатите му демонстративно си седнаха на банките, когато след националния химн в пленарната зала зазвуча химнът на Европа.
“Атака” обаче се оказа рекордьор по внесени законопроекти, след като наведнъж депозира 43 такива.

В края на първия си работен ден депутатите създадоха временна комисия начело с Красимир Ципов от ГЕРБ, която има 3 седмици, за да изработи правилника на новия парламент. Дотогава 43-ото НС ще работи по стария.

Цецка Цачева показа, че за година в опозиция е позабравила процедурите и ги обърка. В емоционалния ден обаче депутатите й простиха това и всичко мина без скандали.

 

3 протеста посрещнаха новите депутати

Три протеста посрещнаха депутатите в първия им работен ден.

Стотици граждани на Дупница и Кюстендил дойдоха да протестираха срещу избора на Александър Методиев, известен като Бат' Сали, за депутат от ДПС. Шествието, което бе подкрепено от националния клуб на привържениците на “Левски” и от ВМРО, започна от централата на ДПС. Участниците настояваха Методиев, за когото са гласували едва 864 души, да не полага клетва като депутат. Малко преди шествието да стигне до пл. “Народно събрание”, към него се присъединиха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът и зам.-шеф на партията Ангел Джамбазки.

Промени в Изборния кодекс, въвеждане на мажоритарен вот и възможност избирателите да отзовават депутати бяха сред исканията на протестиращите. Настояха всички парламентарни партии да декларират, че промените в избирателната система са не по-малко важни от актуализацията на бюджета и смените начело на БНБ.

“Ако Бат' Сали се закълне като депутат, ще има напрежение”, закани се кметът на Кюстендил Петър Паунов. Подписката срещу избора му вече е подкрепена от над 40 000 души, обяви той.

300 дупничани пък блокираха за половин час по обяд главния път Е-79. Над 5 км колона от автомобили се образува в двете посоки, но шофьори и пътници търпеливо изчакаха и дори подкрепяха с клаксони недоволството на дупничани. Сред чакащите бяха и гръцки туристи, които слязоха при протестиращите и ги подкрепиха. “Дано разумът да надделее и Бат Сали да се оттегли”, каза кметът на Дупница Методи Чимев, който също бе на блокадата.

И избраната за депутат от “България без цензура” Анна Баракова събра протест под прозорците на парламента. 20-ина викаха срещу влизането в НС. Там я изстреля феноменът 13/13, после учителката обяви, че напуска партията си и ще е независим депутат. Тя се оплака, че бившите съпартийци оказвали натиск да се откаже от парламента. Протестиращите издигнаха плакати “Баракова - срам за Пловдив” и “Баракова, върни мандата”.

Пред парламента се събраха и вложители в КТБ, които настояват трезорът да бъде отворен и да получат достъп до парите си. Сред тях беше и фолкпевицата Луна.
Двама от протестиращите дори се опитаха да влязат в парламента, но бяха спрени от полицията. Присъствието на униформени около Народното събрание бе засилено.
С трите протеста се смесиха и гражданис пискания към всички политици за отговорно поведение. донесли сме им цървулите на бай Добри и шапката на отец Иван, каза православен свещеник, който оглеждаше влизащите нови депутати от Паметника на Цар Освободител.