Оранжев код: Силният вятър чупи клони и ламарини от високи сгради

Сигнали за аварии, бедствия, инциденти се приемат и от Оперативния дежурен на община Варна на тел. 052/820 112

"Оранжев код - опасно време", е предупреждението за Варна на Националния институт по хидрология и метеорология към БАН. Ще бъде облачно и ще вали, по-значително над югоизточните райони, а над Лудогорието е възможно временно дъждът да се премесва със сняг. Ще духа силен, по крайбрежието до бурен вятър от североизток. Температури ще са почти без дневен ход и ще са от 0 до 5 градуса във вътрешността и от 8 до 13 градуса по крайбрежието. Вълнение на морето 4-5 бала, в открито море 5-6. Температура на морската вода 16-18 градуса. 

Шест сигнала, свързани с лошото време във Варна, са постъпили от сутринта в Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи за Дарик нейният шеф комисар Тихомир Тотев.

Те са свързани предимно с паднали клони и ламарини от високи сгради заради силния вятър. Пострадали хора няма. Не са постъпвали сигнали за наводнени помещения, допълни ком. Тотев.

Припомняме, че при необходимост гражданите могат да подават сигнали по райони:

- Дежурен район „Одесос“ – тел.052/612 889

- Дежурен район „Приморски“ – тел.052/303 059

- Дежурен район „Младост“ – тел.052/510 476

- Дежурен район „Вл.Варненчик“ – тел.052/510 482

- Дежурен район „Аспарухово“ – тел.052/370 023

Сигнали за аварии, бедствия, инциденти се приемат и от Оперативния дежурен на община Варна на тел. 052/820 112.

Трафик: Спокойно е автомобилното движение по шосето Варна – Балчик в отсечката от Варна до село Кранево. От сутринта автомобилите се движат най-вече в посоката към румънската граница и ГКПП „Дуранкулак”. По-интензивно е движението на леки автомобили, но има и много автобуси и бусове. Пост на пътна полиция има непосредствено до разклона за двореца „Евксиноград” в посока центъра на Варна. С особено внимание трябва да се преминава през участъците с висока опасност от катастрофи. По панорамния път Е-87 това е цялото трасе от Варна до к.к. „Св. Св. Константин и Елена”, а скоростта там е ограничена до 60 км/час. Много често има спрени автомобили на самото пътно платно с включени габаритни светлини. Пътните настилки са преобладаващо мокри, а времето е облачно и дъждовно. Трафикът в град Варна към този час на деня също е натоварен.

Пристанище Варна е затворено заради силен вятър. Вълнението в района на пристанището е слабо и не пречи на маневрите на корабите и съоръженията. Вятърът в района на порта е силен от запад, вълнението на морето е около три бала.