Уникални възрожденски икони от Варна тръгват на път

Варна Лайф

24-10-2014, 19:19

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

40 икони, образци на иконографското изкуство от Българското възраждане, ще бъдат представени в Холандия

Утре, 25 октовмри, в холандския град Дордрехт ще се открие голямата изложба "Wonders of light, icons from Varna and Recklinghausen" (Чудеса на светлината, икони от Варна и Реклингхаузен). Този съвместен проект на Дордрехтския музей, Нидерландия, Иконния музей в Реклингхаузен, Германия и РИМ–Варна ще представи 80 експоната на европейското иконографско изкуство пред европейската публика. Варненският музей предоставя 40 икони от своите фондове, образци на иконографското изкуство от Българското възраждане.

Четиридесетте икони, които са подбрани за участие в настоящата изложба, условно могат да бъдат разделени на 4 групи. Първата е икони от края на XVI- началото на XVII в., от старата изгоряла средновековна църква във Варна. Втората е икони от царския и празничния ред на старата варненска митрополитска църква "Св. Атанасий" (1836-1856 г.). Третата група икони, принадлежали на селски храмове около Варна, са дело на най-продуктивните тревненски екипи от иконописци. "За да е пълна картината на различните теми, иконографски особености и различната школовка на зографите, сме включили икони, рисувани от примитивисти, икони на български светци, домашен иконостас и ерусалимия, донесена поклонничество по Светите места (Ерусалим)", споделиха от РИМ-Варна.

Българската възрожденска икона, създадена през периода XVIII-XIX в., а и преди това, е значително явление в източноправославния свят вярват историците от варненския музей и се надяват да убедят в това всички, които видят специално подбраната колекция.

Без проучването и популяризирането на българската възрожденска икона, картината на източноправославната художествена традиция не би била пълна. В европейската съкровищница на изобразителното изкуство, тя има своето заслужено място.

Изложбата ще се проведе последователно в градовете Дордрехт, където ще остане четири месеца (25.10.2014-22.02.2015), а след това в Реклингхаузен (14.03.2015- 14.06.2015).