ЕС да плаща за превод на европейски книги, поиска наш депутат

Животът

24-10-2014, 09:45

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Момчил Неков: Облекчаването на правилата ще позволи да се премахне съществуващата сега дискриминация на по-малките езици в общността

Всеки книгоиздател, който е преценил, че една книга от европейски автор си заслужава отпечатване и разпространение, трябва да получи директно финансиране от ЕС за превода по опростена процедура. За това призова в изказване в Европейския парламент евродепутатът от БСП Момчил Неков в Страсбург.

"Така ще дадем шанс на талантливата творба да пробие. Като автор на две книги знам, че верният критерий е преценката на издателя и читателя", каза той.

На преценката на книгоиздателя не бива да влияе проблемът, че един превод би го затруднил допълнително. Това според Неков би гарантирало равнопоставеност и би прекратило неравноправното третиране на който и да е литературен творец на цялата европейска територия, особено по отношение на “малките езици”.

Момчил Неков, който е член на парламентарната комисия за култура и образование, е убеден, че облекчаването на правилата ще позволи да се премахне съществуващата сега дискриминация на по-малките езици в ЕС.

Сега в "европейските книжарници почти няма да видите книга на български, румънски, полски, унгарски автор", добави той от парламентарната трибуна.

Социалистът настоя и за създаване на възможност за финансиране на индивидуални преводи, а не както е в момета - чрез проекти от по 15-20 книги. Когато бъде финансиран преводът, авторът получава равнопоставеност в мултиезиковата европейска територия, заяви българският представител.