2 партии в кабинета, още 3 го подкрепят

Новините

24-10-2014, 08:16

Снимка:

Wikipedia.org

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ГЕРБ и реформаторите правят правителството, патриоти, АБВ и БСП с рамо в парламента

Кабинет от две партии с парламентарната подкрепа на още три - за такова споразумение се готвят хората на Бойко Борисов, научи "Стандарт". Борисов ще е премиер в кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепен в парламента от Патриотичния фронт. Това стана ясно след близо четиричасовата среща между Генерала и шефовете на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. В консултациите участва и преговорният екип на ГЕРБ - Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. "Стигнахме до разбирането, че тази подкрепа може да се изрази и с подписване на програмата за управление от тяхна страна, но не и на цената на персонално участие в следващото управление. Ще продължим да обсъждаме формата за съвместно управление", заяви Бъчварова след разговорите. Това е втора среща на двете партии. След първата стана ясно, че имат различия само по 4 от 18-те приоритета на ГЕРБ. Този път патриотите бяха дошли на срещата при Генерала с 10 важни точки за стабилност и 94 подточки към тях. Бъчварова уточни, че програмата за стабилно управление е форма на коалиционен ангажимент, но в него няма да се обсъждат кадрови въпроси.
"Имаме решение на политическия съвет политически лица да не участват в управлението. Няма да имаме никакви министерски кресла. На този етап не става дума и за експерти, но на по-късен етап, ако има нужда, ще го обсъдим", посочи Валери Симеонов, въпреки че по време на срещата Борисов ги е посъветвал, ако ще подкрепят кабинета, да излъчат и министри. Румяна Бъчварова пък бе категорична, че всички решения на бъдещия кабинет ще бъдат консултирани с Патриотичния фронт.
Двете партии имат еднакво разбиране по ключови въпроси като КТБ, финансовата стабилност и енергетиката. "Ние сме буквално пред едно евентуално подписване на програма за стабилно управление. Ще въведем час по родолюбие, не час по патриотизъм", обясни Симеонов.
Междувременно стана ясно, че засега АБВ няма да си сложат подписите под документа, наречен "Програма за стабилност", предложен им от ГЕРБ. По-рано през деня Генерала заедно с преговорния екип на ГЕРБ се срещнаха и с представители на АБВ. "Търсим подкрепа за десноцентристко управление, но търсим и решения по важните теми", обясни Румяна Бъчварова. Калфин пък я допълни, че за АБВ "разговорите за коалиция не са приключили". Ние подкрепяме и бихме подкрепили коалиция, в която влизат основните - първата и втората политическа сила", каза той. До момента АБВ и БСП все още не са провеждали разговори, свързани с бъдещото управление. По думите на Калфин обаче е "време да оставим настрана партийните програми и да направим важното за държавата - през следващите месеци поне".