Грипът идва през ноември

Животът

24-10-2014, 08:03

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ваксината трябва да ни защитава равностойно от 3 щама - "Калифорния" (свински грип), "Тексас" и "Масачузетс.

През ноември най-рано може да се очакват първите единични случаи на грип. Епидемиите са по-типични за януари, въпреки че не идват по разписание и всяка година картината е различна. Тази зима ще си предаваме грипните щамове, които ни разболяваха и миналата година, затова и ваксината е еднаква с миналогодишната. Трябва да ни защитава равностойно от 3 щама - "Калифорния" (свински грип), "Тексас" и "Масачузетс.

И в момента има хора с вирусни инфекции, но не е грип, обясниха епидемиолози и инфекционисти. Грипът си личи по внезапното начало - човек може да каже с точност до час кога се е разболял.

Не толкова студът, колкото помещения, които не се проветряват редовно, увеличава случаите на грип, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

"Най-сигурната профилактитка е хигиената - мокри кърпички за ръцете и дезинфекция в работните помещенията, вкъщи и в транспорта. На второ място са ваксините. Те не пазят 100%, но дори да се разболеш, боледуваш по-леко и без тежки усложнения", добави той.

У нас през миналия грипен сезон са се ваксинирали само 2%, вероятно сред лекарите са повече, но е много под активността за ЕС и САЩ - 60-80%, каза д-р Димитър Петров от лекарския съюз. Организацията призова медиците да се ваксинират първи, защото всеки ден ще се срещат с болни пациенти и има риск също да се заразят. А понеже рядко излизат в болнични - на свой ред да предадат вируса на пациенти, които не са с грип.


Да сме спокойни ли, щом сега няма нов щам? Последния сезон епидемията беше най-тежката от 4 г., хора умряха от усложнения, обясни завеждащият Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" проф. Нели Корсун.

Малко успокоение е, че повечето българи вече са се срещали с вирусите, въпреки че те са силно изменчиви, казват експертите. Според тях най-уязвими ще са малките деца, които не са контактували с щамовете, възрастни и хора с хронични заболявания. Съветват тези хора да се консултират с личния си лекар каква профилактика да предприемат.