Задържаха чужденец осъден за контрабанда, Германия си го иска

Крими

23-10-2014, 11:36

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Максим Шмидт сега е във варненския затвор

37-годишен чужденец, издирван от властите в Германия, за да изтърпи влязла в сила присъда за контрабанда на хероин, наложена от Районен съд Аахен, е задържан във Варна. Максим Шмидт сега е във варненския затвор.

На основание Европейска заповед за арест днес Варненският окръжен съд задържа първоначално под стража немския гражданин. Наказанието му от година и половина "лишаване от свобода" е заради престъпления, извършени от Шмидт през 2006 година. Преди 8 години Максим на няколко пъти вкарал нелегално хероин от Холандия в Германия. Немските власти са установили вината му затова, че първоначално сам, а след това и в съучастие с друго лице е осъществил контрабанда на наркотично вещество. Присъдата му е влязла в сила през 2007 година и властите в Германия настояват той да изтърпи остатъка от наказанието в размер на 281 дни.

Шмидт разказа пред съда, че пребивава в България, за да се лекува в специализиран център за лечение от наркозависимост край Варна. Това обстоятелство не е основание за съда да му определи по-лека мярка за неотклонение. ВОС намира, че в ЕЗА се съдържат всички атрибути, посочени в Закона за екстрадицията и ЕЗА. Германският гражданин има влязла в сила присъда за тежко престъпление, което се наказва и в двете държави.

Съдът определи, че адекватната мярка за неотклонение в настоящия момент спрямо Максим Шмидт е "задържане под стража" и настани чужденеца в Затвора Варна. Там той ще дочака следващото съдебно заседание, в което друг състав на ВОС ще разгледа искането на германските власти за екстрадицията на чужденеца. Ако обжалва определението за ареста, Максим Шмидт ще се яви пред Варненския апелативен съд на 28 октомври от 10:00 часа.