800 лева глоба за кола в градинка, 200 лева - на тротоара

Промените в Наредбата за обществения ред ще бъдат гласувани на следващата сесия

Нови - безпрецедентни глоби за паркиране по градинки, алеи и тротоари, се очаква да гласува Общинският съвет на следващото си пленарно заседание. Ресорните комисии вече одобриха предложението на кмета Иван Портних, който поиска глоба с минимален размер 200 лев за всеки, дръзнал да паркира автомобила си в парк, алея, детска площадка, зелена площ или пешеходна зона. Това е записано в предложението му за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред.

Наказанието може да достигне до 800 лева за кола, редовно паркирана в градинка, парк или алея.

По предложение на общинския съветник Владимир Тонев от „Нашият град“ отделна глоба беше добавена за масовото паркиране по тротоарите в града. Тя ще е от 50 до 200 лева - по-ниска от останалите нови наказания в Наредбата, за да могат гражданите първо да се отучат от лошия навик, а след това вече да получават по-сериозна санкция.

До края на септември Общината е издала 658 акта за паркиране граждани в зелени площи. 639 от тях са за първо нарушение, а повечето - за коли в Морската градина. Според шефа на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ в Общината Николай Няголов актовете от началото на годината са за 3195 лева. С новия размер на глобите тази сума би била 127 000 лева за общинския бюджет.