Лекари превърнаха в ад живота на варненка

Животът

18-10-2014, 13:31

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Жената, която отдавна живее в Дания, се зарече повече да не стъпи в родината си

39-годишната Диана Демирова е варненка, която от много години живее в Дания. Идва си в България, за да прекара отпуска си и да види близките. За нейна зла участ обаче при последния престой в родния й град, на жената се наложило да се сблъска с родната здравна система и лекарите в нея и това превръща живота й в ад. Демирова потърси Varnautre.bg, за да разкаже своята история, която завърши с думите, че повече не иска да стъпи в България. 

На 1 октомври Диана получава кръвоизлив. Отива в Спешното във Варна, откъдето я препращат към гинеколог в "Св. Анна". Дежурен лекар е д-р Екатерина Трендафилова. Тя преглежда пациентката, след което й прави абразио (кюртаж), изписва и хапчета, които да приема 5 дни. 

"Кръвоизливът ми спря. В момента, в които свърших предписаното ми количество от лекарствата обаче кървенето започна наново", разказва Диана. 

По съвет на свои близки Диана отива при д-р Станислав Узунов - гинеколог в Онкологията. Той от своя страна я праща при гинеколог от ДКЦ 4 д-р Бранимир Градинаров.

"Д-р Градинаров ме прегледа и ми направи всички възможни изследвания. Препоръча веднага да бъда приета в АГ-болницата. За да бъде осъществен по-бързо спешния прием д-р Градинаров звънна по телефона на д-р Пламен Маджаров от АГ-болницата, които обаче по това време бил в операционната и не успяха да се чуят", обясни Диана. 

Направените изследвания показват миомен възел, а кръвоизливът продължава. Междувременно Диана се обажда в болница в града, в който живее в Дания и там лекарите и казват, че я записват за прием и тя само трябва да се прибере. Заради кървенето обаче жената не може да пътува.

Диана отива в АГ-то, където очаква да я приемат.  "Говорих с Маджаров, той се чу по телефона с Градинаров, а през това време сестрата започна да подготвя документите ми за прием в болницата. Взе ми европейската здравноосигурителна карта и излезе да я преснеме,  в този момент Маджаров приключи разговора с д-р Градинаров и изведнъж се оказа, че няма да бъда приета в болницата. Не знам какво са си говорили, но Маджаров ме прати да си ходя", разказа през сълзи варненката. Думите на Маджаров били, че Демирова може да бъде приета по спешност, само ако й се направи операция, при която да се отстрани матката й. 

"Каза ми да отивам при този, който ме е чистил (правил кюртаж). За д-р Маджаров преди бях чувала само хубави неща, но от този момент абсолютно ми падна в очите", описа ситуацията възмутената пациентка. 

След като е натирена от АГ-то, Диана отново се озовава в Окръжна болница, където пак попада на д-р Трендафилова. Същата я нахокала, че си е позволила, да търси други лекари. "Развика ми се, все едно съм извършила престъпление", не скри изумлението си потърпевшата. "След това д-р Трендафилова отново изписа от същите лекарства, като ми обясни, че ще вземам ударни дози", разказа Диана. 

В крайна сметка случаят на младата варненка е поет от д-р Николай Колев от аг-отделението в Окръжна. "Д-р Колев е единственият лекар, който не ме остави. Започнахме лечение, слага ми системи, инжекции. Искам да му благодаря. Този човек доказа, че все още има съвестни хора в България, а от Маджаров съм безкрайно разочарована", коментира жената. 

Варненката е заплатила всички изследвания и манипулации, които са й правени, с изключение на приема в Спешното отделение, който е бил безплатен благодарение на Европейската й здравноосигурителна карта. 

"Аз съм здравноосигурена в Дания и там медицинските услуги са ми безплатни. Тук си ги плащам, но парите не са проблем. Проблемът е в отношението. Все още съм в България, но когато си тръгна, не искам повече никога да се върна", завърши Диана. 

Потърсен за коментар д-р Маджаров обясни, че си имало правило, според което, където е правен кюртажа на пациентката, там трябва и да я лекуват. "Колегите от Окръжна са й направили кюртаж и там е трябва да си я приемат", няколко пъти потвори тази теза д-р Маджаров. Той като завеждащ на отделението преценявал кой ще бъде приет в АГ-то и според него пациентката не е била с опасност за живота, което да налага спешен прием. 

Той попита и защо въпросната пациентка не се оплаквала от Окръжна, откъдето по думите му, я били върнали два пъти, ами точно от АГ-то. "Чула, че се много симпатични, че сме добри специалисти и някой и подшушнал да дойде при нас", коментира Маджаров. 

"Освен това пациентката е по-особен случай, тя е с европейско здравно осигуряване и вече е била в една болница и пътеката вече е била усвоена и става много по-трудно", каза д-р Маджаров. Запитан какво общо има усвоената пътека, за която говори със случая на Диана, която посочи че си е заплащала всички медицински услуги и манипулации, тъй като датската й здравна осигуровка не важи в България, от думите на д-р Маджаров не стана ясно. 

"Ами да, тя си е плащала, това е договор, получавала е касов бон за услугите, там има история на заболяването и затова в Окръжна трябва да я лекуват", завърши той.