Референдум в ГЕРБ за властта

Новините

18-10-2014, 08:57

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Областните лидери решават да дадат ли втори шанс на десните и патриотите

Референдум в ГЕРБ за властта е решил да прави Бойко Борисов. В понеделник Генерала събира 200 от елита на партията на разширено заседание в зала 6 на НДК. Основна точка в политическата дискусия ще бъдат завършилите преговори с парламентарно представените сили. И евентуалното продължаване на разговорите с Реформаторския блок и Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО в лидерски формат.

Лично Генерала е дал да се разбере пред своите, че е готов да даде втори шанс на двете формации. Но при условие, че реформаторите решат противоречията в коалицията и приемат програмата на ГЕРБ за излизане от кризата. В дискусията ще участват всички новоизбрани депутати на ГЕРБ, местните лидери на партията, евродепутати, както и кметове. "Ние сме последователни и диалогични в тези преговори, но на нас ни трябват стабилни партньори за коалиционно споразумение", отбелязал вчера пред членове на Изпълкома на ГЕРБ Борисов. Затова и настоял в понеделник да се чуе мнението на елита на ГЕРБ за следващите ходове по разговорите.

Тогава ключови ГЕРБери ще поставят въпроса и за евентуални нови предсрочни избори. Структурите ни по места са готови, но това е най-лошият сценарий за страната, коментираха за "Стандарт" знакови лица от ГЕРБ. След срещата с реформаторите стана ясно, че ГЕРБ прекратява "засега" разговорите с тях за съставяне на правителство въпреки съвпаденията по 90 процента от приоритетите в програмите на двете партии, включително за спорната реформа в правосъдието. С Патриотичния фронт хората на Бойко Борисов не успяха да постигнат консенсус по 4 от 18-те най-важни за решаване точки от програмата на ГЕРБ.

"Искахме да чуем от тях ясно поименно поемане на споделена отговорност с предложения за личности, които да участват в състава на кабинета. Това обаче не се случи", казал Генерала на екипа си след близо седемчасовата среща с Реформаторския блок. "Очакваме от Реформаторския блок да изчистят онези проблеми във връзка с легитимацията на хората, които водят разговорите", заяви вчера Менда Стоянова. И уточни, че с Патриотичния фронт ГЕРБ има четири теми "с много различия". А очакванията са патриотите да ги дискутират във вътрешно-коалиционен формат и да заявят след това дали могат да подкрепят политиките на ГЕРБ.

Вчера Румяна Бъчварова уточни, че ГЕРБ не възразяват да има референдум за евентуално членство на Турция в ЕС, когато България трябва да ратифицира договор. "Това е точната формулировка в следващите четири години, ако се наложи България да ратифицира договор за присъединяване", уточни Бъчварова.