Стартова заплата 916 лв. за висшисти

Парите

17-10-2014, 07:23

Снимка:

"Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

След курсове кандидатите могат да станат офицери

Стартова заплата 916 лв. могат да получат млади висшисти, ако се съгласят да изкарат курсове и да станат офицери в армията. Това е примамлива оферта, като се има предвид, че началното възнаграждение на на млад лекар, например е 650 лв., ако е без специалност, и 720 лв., ако има такава. Начинаещ счетоводител пък не получава повече от 500 лв.

Областните военни отдели в страната набират специалисти, които не са ходили в казармата. Търсят се например счетоводители, метеоролози, лекари, финансисти и др. Армията предлага обучение в различни курсове за начална и специална военна подготовка. След това успешно завършилите могат да станат офицери или да кандидатстват за доброволния резерв (в него се плаща една месечна заплата веднъж годишно, отделно се начисляват пари за военни сборове и обучения).

Началната заплата на новоназначен лейтенант във войската е 916 лв. плюс 90 лв. необлагаем порцион, процент за прослужено време, покриване на пътни разходи, добавки за дежурства и др. Заплатата се увеличава и при повишаване в чин.

Курсовете са с продължителност най-малко 90 учебни часа. Кандидатите ще имат на разположение безплатен пансион, униформа, безплатно медицинско обслужване и застраховки „Живот“ и „Злополука“. Те ще се учат как да се справят в екстремни условия, как да действат по време на бедствия и кризи, да стрелят с оръжие. Тактическите теоретични упражнения също са водещи по време на подготовката.