До 3% нова такса за тока

Парите

17-10-2014, 06:40

Снимка:

© Varnautre.bg | Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Всички производители на електроенергия ще внасят в хазната процент от приходите си

Нова такса в размер между 1% и 3% може да бъде наложена върху приходите на електроцентралите, за да се набират достатъчно средства за отпускането на помощи на енергийно бедните граждани. Това обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. С таксата, ако бъде приета от енергийния регулатор, ще бъдат обложени всички производители на електрическа енергия, а не само зелените централи. Досега ДКЕВР два пъти налагаше такси върху производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), които обаче бяха отхвърляни като незаконосъобразни от съда. Затова сега идеята е да бъде въведена такса за всички електроцентрали, за да бъдат те равнопоставени. Това веднага изправя ДКЕВР пред проблема, че трябва да признае новата такса за разход на компаниите. Въпросът е, че при централите, които са на регулирания пазар, новата такса ще трябва да бъде призната като разход и да бъде включена в цените на тока, така че крайните потребители отново ще бъдат натоварени да я компенсират, коментира шефката на регулатора Светла Тодорова.
Въпреки това ДКЕВР засега няма планове да вдига отново цената на тока, докато правителството и парламентът не вземат конкретни решения за развитието на енергетиката и "ако не се случи нещо", обясни Тодорова. "Не можем да бъдем единственият орган, който решава проблемите, тъй като не сме ги предизвикали", допълни тя. 
Вдигането цената на тока от 1 октомври беше неизбежно и компенсира неполучени приходи в НЕК, обясни още Тодорова. Част от тези неполучени приходи са именно от отменената от съда такса в размер на 20% върху приходите на ВЕИ-та. Според Тодорова дългосрочните договори с американските и зелените централи са законни и трудно могат да бъдат разтрогнати. ДКЕВР обаче има идеи да изкупува "кафява" енергия само от високоефективните когенерации, която е по-евтина, а останалите да отпаднат от пазара.