Нотариусите искат да издават удостоверения за наследници

Новините

17-10-2014, 06:35

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В момента в удостоверенията показват само родствените връзки, но не и кои са наследниците по закон и завещание и каква част от имуществото им се полаг

Нотариусите, а не общините, да издават удостоверенията за наследници. Тази идея лансираха от Нотариалната камара, която от години критикува качеството на документите, които гражданите трябва да си извадят, когато почине техен близък.
"В момента в удостоверенията показват само родствените връзки, но не и кои са наследниците по закон и завещание и каква част от имуществото им се полага", обясни председателят на камарата Красимир Катранджиев. Според колегите му, ако те оформят документите за наследството, гражданите ще получават тази пълна информация.
Повод от гилдията да поискат да издават документа е, че от 17 август 2015 г. ще отговарят за т.нар. европейски удостоверения за наследство. След тази дата българските емигранти ще могат сами да изберат по чии закони да се разпредели наследството им. За целта просто ще трябва да го запишат в завещанието си.
"Българин, живеещ в Париж, може да избере френското право, защото там без значение колко деца има, съпругът винаги получава една четвърт от имуществото", обясни нотариус Светлин Микушински. И даде друг пример: "Ако живееш в Испания и искаш да се откажеш от наследство в полза на децата си, е добре да избереш българския закон, защото според правилата на иберийската страна, ако се откажеш от наследство, държавата прибира дела ти."
Изборът по чие право да се уреди наследството ти обаче не е произволен, а е между държавата, на която си гражданин, и тази, в която е обичайното ти местопребиваване, обясниха нотариусите. Ако сам не си избрал, това ще прави нотариусът и ще урежда кой от близките ти и колко ще получи в специалното европейско удостоверение за наследство.
Така, ако почине българин, който живее и работи в Испания, но семейството му е у нас, нотариусът ще трябва да прецени с коя от двете държави покойникът има по-силни връзки и да предпочете нейните закони.
Вадим скица за имот в 613 кантори
Нотариусите напомниха, че преди сделка с имот вече няма нужда човек да се разкарва до службата по кадастъра, за да извади скица.
От месец скица може да се получи и от нотариуса, който ще изповяда продажбата. Това ще отнема от 4 часа до 3 дни според това дали гражданинът е заявил обикновена, бърза или експресна поръчка.
Изваждането на скица при нотариуса е с 30% по-евтино, отколкото в кадастралните служби.