150 строителни фирми се "раждат" преди избори

Парите

17-10-2014, 06:25

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Фирми, работили по програмата за саниране, няма да си получат парите, тъй като сметките са блокирани в затворената КТБ

Средно по 150 строителни фирми се "раждат" до два месеца преди избори през последните 7 години. Това съобщи за "24 часа" шефът на Камарата на строителите Иван Бойков. Обяснението: "създават се, за да усвояват европари", смята той. Средно на година през последните две пък от регистъра на камарата се заличават около 400-500 компании. Бойков смята, че това не означава непременно фалит, а пренасочване към други сфери или пък потъване в сивата икономика.

Бойков заяви също, че нито една институция в държавата не знае точно колко договора са сключени по двете временно спрени оперативни програми- "Екология" и "Регионално развитие". Той предостави на "24 часа" справки на камарата. От тях става ясно, че изработеното от строителните фирми вече е за над 1 млрд. лв., а са платени около 260 млн. лв. по "Околна среда" и 90 млн. лв. по "Регионално развитие".

Работата не е спряла въпреки забавеното плащане. Бойков прогнозира, че до средата на 2015 г. браншът може да усвои 2 млрд. лв. за строителство по еврофондовете.

Като проблем Бойков посочи, че 70% от междуфирмените сделки се плащат със закъснение, 90% от компаниите са свили оборотите си от началото на 2014 г., а 15% от малките фирми пък са замразили работата си. Всички фирми, работили по програмата за саниране, няма да си получат парите, тъй като сметките са блокирани в затворената КТБ, допълни Бойков.