Биоваксина спира грипа

Новините

16-10-2014, 06:50

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Приема се веднъж седмично по 10 гранули, обяснява хомеопатът д-р Райна Томова

Може ли с помощта на хомеопатията да опазим здравето си през задаващите се студени месеци? Какви са принципите на действие на този метод и към кои препарати да посегнем в борбата срещу простудните заболявания? "Стандарт" потърси отговорите от д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести, сертифициран хомеопат и зам.-председател на Българска медицинска хомеопатична организация.

Зачестяването на острите респираторни заболявания, включително и грип, е съвсем естествено през есента. "Защото по-дългото пребиваване в затворени пространства благоприятства обмена на вируси и бактерии", обяснява д-р Райна Томова. Най-беззащитен от болестите в студеното време е детският организъм, тъй като няма натрупана голяма имунологична история. "Особено уязвими са малчуганите, посещаващи ясли и детски градини, защото там се срещат с много други деца и рискът от обмен на сезонни болестотворни агенти е голям", допълва д-р Томова. На по-висок риск според нея са изложени и активните хора, които живеят под непрекъснато напрежение, защото хроничният стрес неминуемо снижава имунната защита. По-предразположени към сезонните заболявания са още хората с алергични заболявания на горните дихателни пътища, тъй като при тях е нарушена бариерната функция на лигавиците.

Независимо дали сме изложени на по-висок риск или не обаче, според д-р Томова една добре изградената хомеопатична профилактика може значително да намали честотата и тежестта на боледуванията ни. А за да изгради такава профилактична схема, лекарят хомеопат има нужда от подробна информация за пациента. "Тя включва начина на боледуване, фамилната му обремененост, наличието на хронични заболявания или минали здравословни проблеми, психо-емоционалните му характеристики, начина му на хранене, емоционалния климат, в който живее, и т.н.", обяснява д-р Томова. По думите й, цялата тази информация е нужна, защото само познавайки добре особеностите на конкретния организъм, лекарят, с помощта на хомеопатията, може да модулира в благоприятна посока неговия отговор към външните и вътрешни агресивни фактори. "Хомеопатичните медикаменти отключват реакция от страна на организма и, модулирайки неговата реактивност, успяват да го подпомогнат в спаряването с определени болестни състояния", уверява хомеопатът. Тя разказва, че хомеопатията е медицински метод, чиито основи са поставени преди повече от 200 г. от д-р Самюел Ханеман - виден за своето време лекар и токсиколог, работил в университета в Лайпциг. А в основата на този метод са залегнали три основни принципа: принципът на подобието, принципът на минималната доза и принципът на индивидуализация на терапията.

Първият е свързан с това, че фармакологично активни вещества, които в измерими дози могат да причинят определени симптоми, в безкрайно малки дози могат да помогнат на организма да се справи с подобни симптоми, възникнали в хода на някакво заболяване. "Този основен принцип е дал и името на самия метод: homeos- подобен, patos - болест", посочва д-р Томова. Принципът на минималната доза означава, че в хомеопатичните лекарства се съдържат нищожни дози от първоначалното фармакологично активно вещество.

"Това ги прави много щадящи за организма и практически безвредни. Оттам идва и възможността за приложението им при всяка възраст и състояние, включително при бременни, кърмачки, малки деца", обяснява хомеопатът. Минималната доза позволява и безпрепятствено комбиниране на хомеопатичните лекарства с други медикаменти, без риск от нежелани взаимодействия. Д-р Томова споделя, че именно този принцип дава повод на скептично настроените да твърдят, че щом съдържанието на активно вещество е толкова малко, то вероятно и ефектът е "плацебо" - не е резултат от действието на самите лекарства, а от вярата на пациента, че се лекува. "Това твърдение е дълбоко погрешно.

Хомеопатичните лекарства дават отлични резултати при лечение на малки деца и животни, където вярата не играе никаква роля. Освен това има не малко проучвания, в които ефектът на дадени хомеопатични медикаменти се отчита при сравнение с контролна плацебо-група и се вижда значима разлика в резултатите", посочва специалистът. Третият основен принцип, на който се гради хомеопатията - на индивидуализацията на лечението, е свързан с това, че от гледна точка на този метод боледува човекът, а не само органът, от който идват симптомите.

"Дори и причинителят на заболяването да е един и същ, като при грип например, различните хора не боледуват идентично. Това изисква и хомеопатичният подход да не бъде еднакъв за всички, а да бъде съобразен с индивидуалните особености и характеристики на всеки човек", обяснява д-р Томова. Тя развенчава и едно широко разпространено схващане, че докато се лекуваме с хомеопатични препарати, трябва да забравим за кафето, какаото, ментовите дъвки и какво ли още не. "Това са остарели виждания. Днес вече знаем, че тези субстанции не нарушават ефекта на хомеопатичните медикаменти, ако не се приемат в непосредствено близо до тях", обяснява хомеопатът. Ето защо, ако пием кафе 30-40 минути преди приема на хомеопатични медикаменти, няма да попречим на действието им.

Ефектът на хомеопатията при острите респираторни заболявания според д-р Томова е доста бърз. С повече търпение обаче трябва да се въоръжим при терапията на хроничните болести. За да засилим имунитета си, е най-добре да се консултираме с лекар хомеопат, който да ни изготви индивидуална профилактична схема. Все пак има и някои медикаменти, подходящи почти при всички пациенти. Такъв например е този на основата на силициев двуокис или растението хидрастис, който приеман 3 пъти седмично по 5 гранули, подобрява имунния отговор на организма ни при срещата му с болестотворни причинители.

"Има и биомедикамент, който се изработва на базата на противогрипната ваксина за съответния сезон. Подаван веднъж седмично по 10 гранули, той "информира" организма за най-вероятните грипни вируси, с които ще се сблъска, и така го държи в повишена готовност за една подобна среща", посочва хомеопатът. По думите й, с доказан защитен ефект срещу грип и грипоподобни заболявания е и препарат, базиран на екстракт от черен дроб на берберска патица, която се явява междинен гостоприемник за много от тези вируси. За да подобрим защитата на организма, е достатъчно да приемаме от този хомеопатичен медикамент по една доза седмично в сезона на грипа. "В хомеопатията дозите не зависят от възрастта или теглото на пациента, а се базират на минималното количество от препарата, което е способно да отключи отговор от страна на организма и то е еднакво и за възрастни, и за деца", уточнява д-р Томова.