Синдикати и работодатели са готови да напуснат енергийния борд

Новините

15-10-2014, 08:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Условия да не напуснат борда имат и от Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Само месец и половина след създаването на енергийния борд работодатели и синдикати са готови да го напуснат, ако не се промени начинът, по който работи, научи „Труд".

„Има силно недоволство, все още не сме подписали окончателно становище, но сме подготвили обща декларация до вицепремиера Екатерина Захариева", обясни Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ. Захариева е шеф на енергийния борд.

„В организацията ни членуват електроразпределителни дружества, производители, индустриални предприятия, затова и не може да се откажем отведнъж от борда. Ще направим предложение на Захариева, защото не сме съгласни да бъдем използвани за параван на политически решения", коментира Евгений Иванов, изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

По думите му, първият гаф е изявлението на икономическия министър, че 95% от участниците в борда са подкрепили поскъпването на тока. „Трябва да има истинска дискусия, а не друг да взема решенията и да ни ги преписва", допълни Иванов.

Декларацията с ултимативните условия, за да не напуснат борда, ще подкрепят също така от Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Както „Труд" пръв писа, напрежението в борда ескалира на последното му заседание (второ поред), когато шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова е разкритикувала идеята на АИКБ за подробно изследване на разходите и печалбите по веригата на образуване на цената на тока.

Място по милост

Нито един представител на синдикалните и потребителските организации не е успял да се добере до място в работната група по „Електроенергетика" към енергийния борд. Това става ясно от протокола на гласуването, с който „Труд" разполага.

По милост за КТ „Подкрепа" и КНСБ е освободено едно място от държавната квота, обясниха от синдикатите. В спецгрупата по електроенергия ще влязат предложени от асоциациите на фотоволтаиците и вятърната енергия, от асоциацията на индустриалните консуматори, на двата американски теца и на всички ЕРП-а.