1000 лева глоба отнесе ученик, подал фалшив сигнал за пожар

Крими

14-10-2014, 17:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Няколко дванайсетокласници му пригласяли отстрани край телефона като викали "помощ, помощ".

Районният съд във Варна наложи 1000 лева глоба на 18-годишен ученик, подал фалшив сигнал за възникнал пожар в класна стая на тел. 112. В бързо производство, по внесено от прокуратурата постановление съдът освободи от наказателна отговорност дванайсетокласника П.С. и му наложи административно наказание "глоба".

Предаването по телефон или по друг начин на невярно повикване за помощ, злополука или тревога е престъпление против реда и общественото спокойствие, наказуемо по чл. 326, ал.1 от НК. Конкретният случай е от 1 октомври тази година. Подсъдимият младеж видял, че негов съученик излиза от класната стая и оставя мобилния си телефон върху чина. Тъй като телефонът бил със заключена клавиатура и можел да набира единствено телефонни номера за спешно повикване, той на шега, в компанията на други свои съученици, позвънил на телефон 112. На дежурния оператор 18-годишният П.С. подал сигнал за възникнал пожар в класна стая на 4 етаж, а няколко дванайсетокласници му пригласяли отстрани край телефона като викали "помощ, помощ".

На място в училището своевременно пристигнали екипи на пожарната, полицията и бърза помощ, които установили, че такъв инцидент в сградата не е възниквал.

Решението на Варненския районен съд подлежи на обжалване пред ВОС в 15-дневен срок.