Брокери за сезона: Предимно българи купуваха имоти във Варна

Парите

14-10-2014, 12:56

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ново явление през август бе голямото предлагане на ненужни имоти от българи, живеещи в чужбина.

Тенденцията на спад в търсенето на ваканционни имоти от страна на рускоезичните клиенти е устойчива - както в планинските, така и на морските курорти. Причината е основно в девалвацията на руската рубла спрямо основните валути. Брокерите от Черноморието заявяват, че сезонът не е така силен както преди 2012-та година. Летният сезон във Варна е преминал на приливи и отливи. Клиенти за покупка на имоти във Варна този сезон са предимно българи. Това показва анализ, изготвен от "Сдружение брокери на имоти". Той е на база работата на членовете на структурата, които са над 160 от цялата страна.

Според анализа се забелязва търсене от страна на купувачи от София и Варна на стари къщи за реставрация - в ниския ценови диапазон. В жилищния сектор търсенето е от страна на млади семейства на жилища за живеене и от по-възрастни - на по-малки жилища, с цел инвестиция. Има леко раздвижване в индустриалните имоти, основно за складови площи, празни терени за индустриално стрителство, както и на цели предприятия. Търсенето основно е от инвеститори от Италия и Австрия.

Ново явление през август е било голямото предлагане на ненужни имоти от българи, живеещи в чужбина. Друга част от българите в чужбина проучват пазара и са готови да закупят имот, който ще ползват след завръщането си в България след 3 до 5 години.

Според брокерите от есенният пазар ще бъде активен, особено по отношение на наемите. Тенденциита за покупка на имот ще се запази. Очакванията са, че след множеството огледи през лятото, купувачите ще вземат крайни решения за покупка. Това би раздвижило пазара, тъй като ще влее свежи пари в имотите.

Брокерите от СБИ очакват решението за КТБ, което може да рефлектира и върху другите банки, а това би променило ситуацията на пазара за недвижимости.

В сферата на ваканционните имоти очакват лек спад в търсенето, което се определя от споменатия намаляващ интерес от страна на основната група купувачи у нас – руските граждани. На тяхно място може и да се появат нови играчи, но за сега няма такива сериозни признаци.

"Сдружение брокери на имоти" е на финалната права на оформянето на проекто-закона, регулиращ бранша. Основният момент в него е създаването на национален регистър на брокерите, контролиран от държавата.