Бойци на "Ислямска държава" се друсат и избиват деца

Новините

13-10-2014, 19:03

Снимка:

Adnan Altin/East Med Media

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Историите са разказани от хора, успели да избягат от ужаса и да се доберат до Турция

Хиляди хора са блокирани в обсадения сирийски град Кобани и са застрашени от масово изтребление. Очевидци от кюрдския град, станал мишена на яростни атаки от страна на бойците на "Ислямска държава" (ИД), разказват покъртителни истории за изстъпленията на ислямистите, които по всеобщо мнение редовно използват наркотици, съобщава "Мирър". Сред най-ужасяващите разкази са тези за безпричинното избиване на невинни деца.

Историите са разказани от хора, успели да избягат от ужаса и да се доберат до Турция. 40-годишният Екрам Ахмед, който само преди шест дни успял да се измъкне от Кобани, заедно с жена си и петте си деца, обяснява: "Повечето нямат къде да отидат, а много повече са в капан между града и турската граница – навън ги чака избавление или смърт. ИД са животни, те не са хора. Имат жажда за кръв, каквато никога не съм виждал, сякаш се наслаждават на убийствата. Забавляват се с рязане на глави, това е тяхна запазена марка".

Според Екрам, много от бойците на ИД са дрогирани по време на битките и кланетата в името на Аллах. "Те са мръсни, с рошави бради и дълги черни нокти. Носят много хапчета със себе си, които пият постоянно. Изглежда това ги кара да полудяват още повече. Те стават надъхани и развълнувани и отчаяно искат да наказват дори деца за най-дребните неща", казва той. Според местните, намерените у бойците на ИД хапчета са амфетамини, които поддържат жаждата им за убиване.

"11-годишният ми син беше извлечен от автобус от хора на ИД. Намериха екземпляр от Корана в джоба му, който жена ми му беше дала за късмет. Скъсаха го на парчета и го хвърлиха на пода. Като разбраха, че е кюрд, го избутаха в редица с хора, които трябваше да бъдат отведени и обезглавени. Когато терористите потеглиха, бяха разсеяни от падащ снаряд и синът ми успя да избяга. Той не се спря докато не се прибра вкъщи, заварвайки ни как погребваме съседите. Избягахме от Кобани веднага след това“, спомня си Екрам.

По думите му, ислямистите убиват всички по пътя си, които не са мюсюлмани или са кюрди. Миналата седмица съседът му – професор в университет, го помолил да му помогне да погребе сестра си, двамата си братя и сина си. „Той беше потресен, защото те бяха обезглавени. Той ме помоли да му помогна да открие главите, за да може да погребе целите тела. Търсихме навсякъде, но ни казаха, че ИД са ги взели със себе си като трофеи".

Малко момче и сестра му били изостанали в покрайнините на Кобани, точно когато ислямистите нахлули в града. Двамата се крили няколко дни, но ислямистите открили момичето, изнасилили го и след това го убили. Бойци на кюрдската милиция успели да превземат къщата, в която се криели, и да спасят момчето, което припаднало със сълзи на очи в ръцете им.

Над 150 деца – от пеленачета до тийнейджъри, са подслонени в консулството на турския граничен град Сурук. Студено им е и спят на земята, но са щастливи, че са живи и все пак се грижат за тях.