Новите депутати - малко нови, но все хитови

Новините

13-10-2014, 07:22

Снимка:

bnt.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

И в този парламент известни телевизионни водещи минаха от другата страна на барикадата и станаха депутати.

Mного нови парламентарни групи, но малко нови за политиката лица. Така може да бъде описано в едно изречение 43-ото народно събрание.

Новите депутати са малко, но до един са хитови фигури. Или “скрити лимонки”, както на шега ги наричат колегите им - т.е. да очакваме от тях изненади. Въпрос на време е да разберем кои ще са атракциите на този парламент.

До момента класацията води Мартин Иванов - Данона, от “България без цензура”. Депутатът милионер от Пловдив нашумя като бивш вече любовник на фолкдивата Анелия. “Образът на плейбой и разлигавен син на богаташ, който медиите ми създадоха, не отговаря на истинския Мартин Иванов. Работя от 16-17-годишен в семейния бизнес и знам откъде излиза хлябът. Имам и две собствени фирми - за покупко-продажба на земеделски земи и търговия с горива и петролни продукти.” Това казва обаче за себе си 29-годишният пловдивчанин. В родния си град е познат с прякора Данона заради транспортната компания на баща му, обслужваща известна марка млечни продукти.

През 2009-2010 г. Иванов кръстосваше улиците на Пловдив с луксозно черно ферари. Сега твърди, че няма собствена кола. Кара някой от трите фамилни автомобила, които по думите му “не са първа младост”.

“Отмина времето, когато си падах по спортните коли”, твърди Иванов. Признава, че като всички млади хора е обикалял нощните клубове.

Не отрича за връзката си с Анелия, а само за такава с Емануела

Друг от младите в редиците на ББЦ е Стефан Кенов, който влиза от Бургас. Бившият лидер на младежкото НДСВ мина при Бареков, след като не можа да се пребори за лидерския пост в жълтата партия. Младият и амбициозен юрист от Карнобат бързо спечели доверието на Бареков и стана дори организационен секретар на ББЦ.

Кенов е изключително активен в социалните мрежи. Щом стана ясно, че ББЦ ще играе под №13 на изборите, качи снимка на черна котка във фейсбук и допълни официалния слоган на партията “Държавата с грижа към народа” с призива “Да им пресечем пътя”.

Кенов е потомствен адвокат - дядо му е бил юрист, а баща му д-р Георги Кенов е кмет на община Сунгурларе вече втори мандат от ДПС.

Сред атракциите на този парламент със сигурност ще е и Слави Бинев от Патриотичния фронт. Бившият евродепутат е показал с поведението си, че малко му трябва, за да “запали фитила”, особено когато става въпрос за национални приоритети и политически спорове.

Шампион, а по-късно и треньор по таекуондо,

Бинев може да се изпречи на пътя на всеки. Мнозина от настоящите депутати виждат в негово лице наследник на колоритния червен доктор Илия Баташки. Бинев защитава и докторантура в Института по психология на БАН - явно се готви да “лекува” новите си колеги.

Как ще “съжителстват” в пленарната зала върлите противници Волен Сидеров и Валери Симеонов, е въпрос само на време да се разбере. Със сигурност обаче скандалите и тежката “стрелба” с реплики няма да се разминат и на това НС.

Великотърновският депутат от Патриотичния фронт пък е пълнокръвен войвода. Доц. Милен Михов, помощник-ректор на ВТУ, е един от най-запалените членове на клуб “Традиция”. Има в гардероба си няколко български военни униформи, носия на македонски войвода, познава въоръжението на българския воин от различни епохи и с удоволствие влиза в неговата роля. Край Бяла черква

ежегодно става Филип Тотю

по време на пресъздаването на пленяването на героя. Страстта си към пушилката и гърма на оръжията доц. Михов може да сравни само с пърпоренето на трабанти. Той се вози на Трабант не от фалшива скромност, а защото оценява предимствата на картоненото возило.

Румяна Бъчварова - “високата топка” на Борисов

Шефката на кабинета на Бойко Борисов като премиер е без конкуренция за същия пост, ако лидерът на ГЕРБ състави правителство. Но независимо от това Бъчварова ще положи клетва в НС.

Тя е тайното оръжие на Борисов - точна в преценките си, и то без стандартната социологическа грешка, дипломатична и без грам помпозност и желание да е под прожекторите. Борисов я предложи за член на Изпълнителната комисия, а сега разчита на нея като член на преговорния екип (заедно с Цецка Цачева и Менда Стоянова) да положи основите и на бъдещото правителство.

Тя е дъщеря на легендарния главен редактор на в. “Отечествен фронт” Генчо Бъчваров. Била е шеф на “Анализи” в БНР, а 2001 г. основава своя социологическа агенция.

Президентът на една от най-успешните PR компании - MAG Communications, Красен Кралев, който бе член на НДСВ, а след това - и зам.-шеф на “Новото време”, сега става депутат от ГЕРБ от Варна.

По образование лекар, Кралев има богата спортна биография - на два пъти е бил президент на ПФК “Черно море”. Шампион по бягане на 5000 и 20 хил. метра, на които още държи националния рекорд.

Кралев е сред основателите на Федерацията на независимите студентски дружества през 1990 г. Консултант към Националния демократически институт на САЩ, участва в предизборни мисии в ЮАР, Йемен и Украйна.

Известен колекционер е на CD-та и плочи с музика. Понеже живее в София - далеч от морето, го е вкарал в дома си с 3 огромни аквариума с морски риби и корали.

Като малък Николай Нанков от ГЕРБ искал да е Тодор Живков

Такъв спомен от най-ранното си детство разказва през смях. Обичал да се бие в гърдите и да казва, че е Тодор Живков. Обяснява си го с добрата си визуална памет - гледал го по телевизията и го е запомнил.

Е, засега Нанков е само депутат, но както се развива политическата му кариера, нищо чудно един ден да застане начело на държавата. Тръгна с летящ старт в политиката - бе само на 25 г., когато кабинетът “Борисов” го назначи за областен управител в Ловеч.

Роден е през 1983 г. в Априлци. Завършил е география и е специализирал регионално развитие и управление. Занимавал се е с разработване, ръководство и изпълнение на европроекти. Бе и заместник на Лиляна Павлова в регионалното министерство.

Двама бизнесмени от Пиринско влизат в групата на ГЕРБ. 33-годишният санданчанин Кирил Котев стана депутат с късмета на №9 в листата и преференциалния вот. Заедно с майка си и брат си икономистът има фирма за производство и монтаж на дограма, строителство и продажба на имоти. Семейството

има и хотел в парковата зона на Сандански

Димитър Танев от Петрич има фирма за производство на метални изделия. На последните местни избори бе кандидат за кмет, но загуби. После бе свален от шеф на ОбС и остана редови съветник.

Едно от новите лица на БСП също идва от бизнеса. Крупният арендатор и шеф на общинската червена структура в Пазарджик Димитър Димитров се класира в парламента с преференции.

Така депутат от София-област става и зам.-кметът на Самоков Радослав Стойчев.

Макар да кара фолксваген, слабостта на

специалиста по финанси са колите с марка БМВ

Друго ново лице в левицата е ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев.

Сред младите и нови лица на реформаторите е Димитър Делчев. Адвокатът по търговско, облигационно и административно право и магистър по бизнес администрация влиза от София-област. Той е от квотата на “България на гражданите” и е номиниран за заместник на Кунева.

Печелил е състезанието по Европейско право на Кембридж под егидата на Съда на ЕС, а сега е шеф на сдружение за Международни състезания по право, членове на което печелят международни награди. Спортува всичко - от шах, през футбол до гмуркане. Обича туризма.

Легендарният лекар генерал

Стоян Тонев вече е депутат

Лекарите са известни с остро чувство за хумор. От това правило не отстъпват и двете нови лекарски попълнения в парламента.

Ген. Стоян Тонев от ГЕРБ е наричан “мениджърът на медицината”, но впечатлява и с чувството си за самоирония. “От 18 г. жените не ме харесват като любовник, а като покровител”, шегува се със себе си той.

Всички правителства

през последните 20 г. са го

канили за здравен министър

Досега е отказвал, но този път нищо чудно да приеме. Ген. Тонев влиза в парламента от Пазарджик. Има много специализации и в чужбина. Биографията му е впечатляваща - от началник на медицинска служба на авиополка в Чешнигирово през 1979 г., през шеф на Клиниката по кожни и венерически болести, до началник на ВМА в продължение на 11 г., определяни като “златен век” за болницата. Освободен бе от поста само защото навърши пенсионна възраст, но Йорданка Фандъкова веднага го покани за зам.-кмет на София.

Шегаджия е и другият нов доктор в НС - доц. Димитър Шишков от Реформаторския блок.

“Държа ги всички

за топките”,

обича да се шегува доцентът, който влиза от Пловдив. При него обаче шегата си е чиста истина - той е най-популярният уролог и извън Пловдив. Има множество специализации, чете лекции в Тракийския университет в Стара Загора и е шеф на урологичното отделение на МБАЛ “Пловдив”. Колегите му го описват като колоритна личност, с изострено чувство за справедливост.

Д-р Шишков не за първи път се пробва в политиката. В миналото е бил активен член на БСДП. Баща му - д-р Григор Шишков, известен хирург в Пловдив, също е социалдемократ. Бил е два пъти депутат - във ВНС от БСДП и в 38-ото НС от ОДС.

СКАТ доминира в телевизионната група

И в този парламент известни телевизионни водещи минаха от другата страна на барикадата и станаха депутати.

Най-ярък пример за това в 43-ото НС ще е Росен Петров. Бившият тв водещ вече е зам.-шеф в “България без цензура” и депутат.

Новият парламент със сигурност няма да е скучен и с 56-годишния депутат от НФСБ Валентин Касабов. Водещият на предаването “Паралакс” по телевизия СКАТ и водач на групата на националистите в общинския съвет на Бургас си е завоювал славата на най-хардполитик. Когато излезе на трибуната, рядко минава без скандал. На него се дължат и най-цветистите бисери в местния парламент, които изкарват извън релси опонентите му. “Следете дясната му вежда. Когато я вдигне нагоре, става страшно”, предупреждават съпартийците му новите си колеги в парламента.

Всъщност победителят на тези избори се оказа СКАТ - след като преди години вкара в НС “Атака” и Волен Сидеров, сега направи същото с Патриотичния фронт, коментират наблюдатели.