Безработицата расте, младежите масово се регистрират в бюрата

Официално армията на безработните българи вече наброява 345 375, или 10.5%

Напливът от младежи без работа, които през септември са се регистрирали в бюрата по труда, е причина официалната безработицата отново да започне да расте. След няколко поредни месеца, в които броят на хората без препитание намаляваше плавно, през септември отново се регистрира увеличение, макар и минимално, показват данни на Агенцията по заетостта. Официално армията на безработните българи вече наброява 345 375, или 10.5%. Те са с близо 3 хил. повече от август. На годишна база обаче намаляват с почти 12 хил., или с 0.3%.

Кампанията за информиране по програмата "Старт на кариерата" и схемата "Младежка заетост" са предизвикали наплива от млади безработни, които са се регистрирали в бюрата по труда, смятат от агенцията. В същото време обаче младежите до 29 г. са едва 1/3 от всички новорегистрирани през месеца. Според данните над 59 хил. са младите безработни у нас към края на септември, което означава, че 17.2% от всички хора без препитание са в тази уязвима група. Спрямо август те са се увеличили с 2300 души. Добрата новина все пак е, че спрямо миналогодишния септември хората до 29 г. без работа са се стопили с близо 12 хил. души. Само младите до 24 г. са над 26 хил. От тях близо 17 хил. нямат специалност или професия.

През септември работодателите са обявили 16 500 свободни места, а в реалния сектор са наети 17 696 българи. Бизнесът продължава да обявява повече места - те са с близо 2400 повече спрямо август. Реализиралите се на пазара на труда хора също са повече - с близо 5000 повече спрямо август. Година по-рано постъпилите на работа на първичния пазар са били с 2267 по-малко, което потвърждава трайната тенденция за нарастване на започналите работа безработни в реалната икономика на годишна база.

ШАНС

През септември сред работодателите бе проведено допитване от какви млади работници имат нужда по Европейската гаранция за младежта. Отговорите не бяха изненадващи - от заявените от фирми близо 10 хил. нужни места по схемата "Младежка заетост" се оказаха сервитьори, бармани, готвачи, експерти по маркетинг, медицински работници, счетоводители. Схемата финансира работни места за стажуване и за чиракуване (на млади хора с образование, но без опит по специалността). До края на годината се очаква по нея да започнат работа и обучение 8 хил. младежи до 29 г. Общият ресурс на "Младежка заетост" е 55 млн. евро от Брюксел. 35 млн. лв. са предвидени до края на 2016 г. ЕС отпуска 6 млрд. евро за Европейската гаранция за младежта за всички страни.