Общините искат 2% от данъка върху доходите да остава в регионите

Новините

11-10-2014, 13:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

НСОРБ настоява и за приемането на нов закон за местните данъци и такси

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще настоява пред правителството и Народното събрание 2% от данъка върху дохода на физическите лица да остава в регионите, както и да бъде приет изцяло нов закон за местните данъци и такси. Това съобщи председателят на Управителния съвет на сдружението Тодор Попов, цитиран от Mediapool.bg.

Сега 10-процентният данък върху доходите влиза изцяло в държавния бюджет. НСОРБ държи ставката да не се увеличава за сметка на данъкоплатците, каквито предложения имаше в хода на преговорите с политически сили и с организации, посочи Попов.

ГЕРБ лансира идея да даде право на общините да могат сами да определят данъка върху доходите, като сумата над 10% да остава в местните бюджети. НСОРБ настоява и за приемането на нов закон за местните данъци и такси.

Тези искания са свързани с осъществяването на реална финансова децентрализация, каквато НСОРБ държи да съществува на практика, а не само като параграф, записан в документите.

В Центъра за обучение на местните власти в габровското село Гергини се провежда разширено заседание на Управителния съвет на НСОРБ, където се обсъждат два важни за общините въпроси - рамката на сътрудничеството на местната власт с новото Народно събрание и новото правителство, както и решаването на проблема с финансовите корекции. Очаква се НСОРБ да приеме документи и по двете теми.

Попов посочи, че Управителният съвет ще подготви приоритетите, които ще стоят в основата на бъдещото взаимодействие с Народното събрание и с правителството. Проектът за споразумение ще бъде внесен за приемане на общо събрание на 3 декември, и ако бъде приет, на 4 декември НСОРБ планира официалното подписване на документите с председателя на Народното събрание и с министър-председателя.