Есенните вируси вече плъзнаха

Животът

11-10-2014, 09:55

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Лекарите препоръчват имунизация до края на октомври.

Вълна от респираторни вируси заля цялата страна, грипна епидемия обаче няма, твърдят здравните служби, цитирани от TV7. За да си спестим усложненията от истинската епидемия през зимата, лекарите препоръчват имунизация до края на октомври.Тя трябва да се направи поне месец преди очакваното начало на грипния сезон. България е на последно място по имунизация в Европейския съюз - едва 3% от населението се ваксинира, показват данните.


Есенните вируси успешно имитират грипа. Водещото при тях е хремата. Засягат горните дихателни пътища. И още - запушен нос, кашлица и не много висока температура. Грипът започва с по-тежки симптоми - много силно главоболие, болки в мускулите и висока температура. Основният белег е тежкото състояние на целия организъм.

Цената на ваксината е 10 лв - 2 лв. струва манипулацията. Имунизацията е придружена с лекарски преглед. Всяка година във ваксината се добавят очакваните нови щамове. Тя обаче е ефективна само срещу щамовете заложени в нея.

Най- застрашени от опасните усложнения при грип са хората над 65 години и тези с хронични заболявания. Лекарите съветват да се имунизират и децата. В страни като Съединените щати, Канада и Япония тази ваксина за децата и бременните е задължителна.