Малките Римски терми, "мястото в сърцето" на варненци, отваря врати за своите дарители

12 октомври: Ден на отворени врати, концерт и филми на открито

Ден на отворени врати и концерт поставя фактическия старт на дарителската кампания за реставриране на "Малките римски терми Одесос", които бяха избрани за символ на Варна чрез он-лайн гласуване.

Националната кампания "Място в сърцето" започна точно преди една година с цел да подкрепи проекти, свързани с оживяване и възстановяване на емблематични за местната общност средища и сгради в 12 български града.

Първите предложения за емблематични и любими места на варненци, които да бъдат преобразени или възстановени, бяха Паметникът на българо-съветската дружба и паркът около него и Зоологическата градина. Номинациите, излъчени от съгражданите, продължиха с Аспаруховия вал, Морската градина, Мястото пред фара на вълнолома с лика на Св. Николай, Шишковата градинка, Римските терми и Стадион "Юрий Гагарин".

На 31 януари жури, сътавено от членове на организаторите от Фондация "Работилница за граждански инициативи" и от представители на обществените фондации по места, местната власт и специалисти, избра трите обекта-финалисти. За "Място в сърцето" на варненци останаха да се сътезават Малките римски терми, Паметникът и Зоопаркът.
Приключилото на 28 февруари 2014 он-лайн гласуване, излъчи като победител Аспаруховия вал. Малко след това обаче той и Зоопаркът бяха дисквалифицирани, заради манипулация на гласуването

И така варненският победител в националната кампания "Място в сърцето" - Малките римски терми Одесос, посреща бъдещите си дарители на 12 октомври, с ден на отворени врати, концерт и филмови прожекции. На открита сцена от 16 до 18 ч ще излязат Димана Сотирова, невероятният бийтбоксър Moshino с трикинг демо на Ясен и Веско, детски фолклорен състав "Шарена гайда" и театрална формация "Златното ключе". След това, от 19 часа, "есенно" кино на открито ще покаже филмите "Варна – царицата на Черно море" и "Писмо в бутилка".

Благотворителната кампанията включва почистване и набиране на средства за озеленяване и поставяне на ефектно осветление на Малките терми - римски бани на древния град Одесос, днешна Варна, известни като най-голямата обществена сграда на Балканите. Варненци ще могат на място да подкрепят инициативата с дарения, както и чрез есемеси. Дарителите ще получат почетни значки.

Партньор на събитието е Археологически музей – Варна, а организатори на инициативата за Варна е Фондация "Обществен дарителски фонд за Варна".