Учим се безплатно на програмиране

Варна Лайф

09-10-2014, 15:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

11-17 октомври: Всички желаещи могат да се включат в безплатните уроци по програмиране във Варна

Безплатни курсове по програмиране започват във Варна. Те са част от второто издание на Европейската седмица на програмирането (Europe Code Week), която ще се проведе от 11-ти до 17-ти октомври 2014 г. в морската столица. Като партньор в инициативата на Европейската комисия, Beehive Co-working Space ще предостави възможност на всички желаещи да се включат в безплатните уроци по програмиране. Всеки ден от 11-ти до 17-ти октомври в Beehive Co-working Space на ул. "Ген. Колев" 54, ет. 6 ще бъдат организирани тематични лекции и обучения, които целят да вдъхнат живот на идеите с помощта на програмирането.

Акцент в програмата на Europe Code Week е Денят на кариерата, по време на който представители на фирми, организации и университети ще се срещат с ученици, студенти и търсещи реализация в ИТ-сектора. На 12 октомври от 10:00 часа всяка компания ще разполага с информационна секция, на която нейн представител ще запознае присъстващите с дейността на организацията и с възможностите, които предлага. Този тип събития осигурява осъществяването на първи контакт с потенциалните работодатели и преминаване на така нареченото "първо интервю". До момента, в рамките на града не е провеждано подобно тематично събитие, тясно свързано с ИТ-сектора.

Инициативата Europe Code Week е подкрепена от образователни форуми като CoderDojo и Rails Girls и от големи технологични компании (напр. Rovio, Microsoft, Telefonica, Liberty Global, Google и Facebook), които помагат за популяризиране на програмирането сред милиони деца, като организират прояви за запознаване с програмирането, разработват учебни модули и подпомагат обучаването на преподаватели.

Събитието е тематично и се самофинансира чрез корпоративни партньорства и спонсорства, индивидуални дарения и доброволчество. Чрез споделянето на личен пример и успешни идеи то спомага за формиране на нови обществено значими начинания.