Учени намекват за живот след смъртта

Животът

07-10-2014, 16:22

Автор:

rkoleva

Всичко от Автора

Човек може да има има съзнателни преживявания дори и след като мозъкът му е напълно изключен.

Смъртта е депресиращо неизбежен завършек на живота, но сега учените твърдят, че са намерили някаква светлина в края на тунела, пише "Дейли Телеграф". Най-голямото, провеждано някога, медицинско изследване на хора близо до смъртта и преживявания извън тялото, показва че човек може да има има съзнателни преживявания дори и след като мозъкът му е напълно изключен.

Това е много спорен въпрос, към който доскоро е подхождано с широко разпространен скептицизъм. Учените от университета в Саутхемптън обаче прекарали четири години в проучване на повече от 2000 души, чиито сърца са спирали в 15 болници из Великобритания, Австрия и САЩ. Изследователите открили, че 40% от хората, които са оцелели, описват някакъв вид "съзнание" във времето, когато са били в клинична смърт преди сърцата им да бъдат рестартирани.Един мъж дори разказва, че е напуснал тялото си и е гледал как го реанимират от ъгъла на стаята. Въпреки че е бил в безсъзнание и "мъртъв" в продължение на три минути 57-годишният социален работник от Саутхемптън описва действията на медицинския екип в подробности, както и звука от машините.

"Знаем, че мозъкът не може да функционира, когато сърцето спре да бие", казва д-р Сам Парниа, бивш научен сътрудник в университета в Саутхнемптън, сега в Държавния университет на Ню Йорк, който е ръководител на проучването."В този случай обаче някакъв вид съзнание е продължило в рамките на три минути, след като сърцето е спряло да бие, въпреки че обикновено мозъкът се изключва в рамките на 20 – 30 секунди след спирането на сърцето.

Човекът е описал подробно всичко, което се е случило в стаята му, но най-важното е, че той е чул две писукания от една машина, която издава този шум на интервали от три минути. Така бихме могли да определим колко е продължило това негово преживяване. Той изглежда доста надежден източник, а и всичко, което разказа, че се е случило, наистина се е случило в стаята, в която са го реанимирали", казва д-р Парниа.

От 2060 проучени души със сърдечен арест 300 оцеляват, а от тях 140 казват, че са били в някакъв вид съзнание, докато са били реанимирани. Въпреки че мнозина не успяват да си спомнят конкретни подробности, някои теми се повтарят.