БГ електромобили се зареждат от слънцето и вятъра

Парите

06-10-2014, 07:12

Снимка:

Новинар

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Машина за мартенички стана хит на панаира в Пловдив

Напук на кризата родният бизнес не се предава и върви в крачка с новите световни технологии. В това може да се убеди всеки от посетителите на 70-ия Международен технически панаир в Пловдив, който ще бъде закрит днес. Там екипът ни научи и обнадеждаващата за българската икономика новина, че след около година и половина Видин и Варна ще се превърнат в центрове за производство на родни електромобили.

Новостта обаче е, че колите ще се зареждат от вятърна и слънчева енергия, така че по никакъв начин няма да замърсяват околната среда. Това разкри пред "Новинар" Дани Трифонов от варненската фирма "ДЖИ-КА1". Проектът се финансира от Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 г. "Идеята ни е да прокараме зелената идея в България, затова и разработихме прототипа на автомобила, като скоро ще започнем и масовото производство", обясни той. Една от разработките на иновативната компания е и ветрогенераторна централа, която да зарежда не само бъдещия електромобил, но и дома.

Трифонов посочи, че се очаква следващият програмен период, за да се кандидатства за пари от Европейския съюз. Автомобилът "ДЖИ-КА" ще бъде оборудван с иновативния редуктор "РЕМАЗ", който също е патент на фирмата. Чрез него излишната енергия ще се регенерира, така че автомобилът ще бъде по-икономичен и по-екосъобразен, уточни експертът. Електромобилът ще може да измине от 150 до 200 километра, след като бъде зареден. Той ще се произвежда в няколко модела.

Возилото ще се предлага с няколко вида двигателя и батерии – литиево-йонни, или оловни. Цената на модерното превозно средство ще варира от 30 000 до 80 000 лв., в зависимост от броя на батериите. Електромобилите обаче не бяха единствените изобретения на българския гений, които събраха очите на посетителите. Истинска революция в ин витро оплождането подготвя столичната фирма "Микрона" ООД.

Тя е стартираща компания към Института по механика към БАН. Нейният представител Тихомир Тянков демонстрира робот за напълно автоматично ин витро оплождане по системата ИКСИ. Процедурата включва вземането на зрели яйцеклетки от жената, оплождането им от сперматозоиди в лабораторни условия и трансферирането на получените ембриони обратно в матката на пациентката до 5 дни след оплождането. Разработката отново е финансирана по ОП "Конкурентоспособност".

"Системата е напълно автоматизирана, като микроскопът и манипулаторите се управляват от компютър. Манипулаторите са два – единият управлява иглата, която държи яйцеклетката, а другият работи със сперматозоида и инжектира клетката", разясни функциите на продукта Тянков. Той допълни, че

системата на уреда се управлява с помощта на софтуер

След месец апаратурата ще бъде внедрена в репродуктивния център "Репробиомед", с който "Микрона" си партнира. "Досега подобен апарат не е бил използван у нас", коментира Тянков. В момента в клиниките се работи с роботи, които се управляват механично с джойстик от специалист.
Българските предприемачи успешно се конкурират с тези от чужбина и в сферата на системите, захранвани със слънчева енергия.

Под тепетата бяха представени и слънчевите инвертори на фирма "ЕЛЕКТРОИНВЕНТ" ООД от София. Разработените системи могат да захранват трифазни двигатели, работещи с променлив ток, чрез преобразуване на слънчевата енергия. "Системите са с широко приложение - за цифрови машини, роботиката, многофункционални машини и т. н., общо взето за родната индустрия", обясни Бойко Костадинов от компанията. На панаира бе представена най-новата разработка на специалистите от "ЕЛЕКТРОИНВЕНТ" – соларни инвертори. "Инверторът ни използва енергията от соларните панели и създава трифазна система, с която се захранва една помпа и с нея може да се вади вода. Може да се използва в земеделието или в някакво производство", даде пример Костадинов.

Той посочи, че въпросният инвертор се нарича хибриден - с него енергията може да бъде взимана както от соларните панели, така и да се върже към захранването, така че при по-малко слънчева светлина може да работи и на ток. Цените на най-евтините устройства започват от 220 лв.
Сливенската фирма "ВИВА" ЕООД пък може да се похвали с продукт, който е абсолютна новост за европейския пазар.

Компанията от града на стоте воеводи произвежда енергоспестяващи LED лампи. "Най-новото и може би единствено на пазара у нас, което ние предлагаме, е 6-ватова диодна лампа. Тя е изцяло от стъкло и напълно наподобява като вид досегашните лампи с нажежаема жичка", демонстрира един от продуктите на фирмата Десислава Хазаева. Крушката VIVALUX ляга тънко на семейния бюджет, тъй като консумира енергия за 6 вата, а свети приблизително като 50 вата, има 25 000 часа живот и 2 години гаранция.

Моделите са от 3000 и 4000 келвина, тоест едната свети като класическата стара крушка, а другата свети с неутрална бяла светлина. Фирмата предлага и лампа от 10 вата, която обаче свети като за 75. Тя също е с познатата форма на старата крушка. Хазаева каза още, че цената на този клас лампи варира в рамките на 12-13 лв.

На панаира можеха да се видят и иновативни продукти, с които можем да удължим живота на автомобилния двигател и да подобрим работата му. Такава например е добавката за автомобили "Супротек". Тя е руски патент и се произвежда в Санкт Петербург, а у нас се внася от фирма "ВГ-ЕКСПОРТ" ООД. "С добавката се третират триещите се части в двигателя, тоест при смяна на маслото двигателят остава обработен", поясни Валери Гургов от компанията. Трайността на покритието е до 100 000 километра при спазване на препоръките на производителя, а мощността на двигателя става по-висока от 5 до 10 процента. Продуктът намалява триенето 12 пъти, но в двигателя задължително трябва да има и масло

В краен случай автомобилът може да измине до 150 км дори и без масло, без да се нанесат поражения на двигателя. Гургов добави, че чрез "Супротек" се икономисва гориво между 8 и 12 на сто. Отработените газове намаляват с 60 на сто и колата спира да пуши, а животът на двигателя се удължава 2 пъти.
"Продуктът е малко по-скъп, но предвид постигнатите резултати инвестицията си струва, тъй като имате трайни резултати в продължение на 100 000 км, което никак не е малко при сегашната цена на горивата", заяви той.
Приблизителната цена за обработване на средностатистическия автомобил – навъртял 150 000 км, е между 105 и 135 лв. Гургов разкри, че добавката е плод на 25-годишните усилия на руски офицер. Той установил, че в една от галериите на алуминиева мина в Сибир колелата на вагонетките не се износват с години благодарение на чудодейната съставка в "Супротек", която по-късно патентовал. Добавката може да се използва навсякъде в автомобила – в двигателя и скоростната кутия, в хидравличната система. Създадена е разработка и за дизелови двигатели, както и за двутактови машини като скутери и дърворезачки.

Голям хит на изложението под тепетата бе и уред за пречистване на вода чрез зареждането й с алкални йони. Управителят на фирмата вносител на апарата "Алфа груп 1" ООД Атанас Георгиев обясни, че уредът действа с вградена система за обратна осмоза. Мембранната технология пречиства водата, без значение от какъв източник е тя. Апаратите подгряват и охлаждат водата, така че само с натискането на един бутон имаме гарантирано чиста топла или студена вода, отбеляза той. В апарата има 8-литров резервоар, който винаги е пълен. При източване на една чаша вода системата веднага се включва и допълва с течност. Уредът е с микропроцесорно управление, свързва се към водата и към електричеството. Има минимален разход на електроенергия. "Американско производство е, и е новост за пазара в България. Има изключително голям интерес, друг е въпросът, че цената не е постижима за джоба на средностатистическия българин, но здравето не се измерва с пари", коментира Георгиев. Апаратът е на стойност 1800 лв., но на панаира се предлага с 10 процента отстъпка.

Истински хит обаче бе машина за механично производство на мартенички, показана от фирма "Мартенички КиКО" ЕООД.

Управителят Руслан Йорданов е един от най-известните производители на мартеници в Пловдив. През 2002 г. синът му се разболял и той се зарекъл, че ако детето му оздравее, всяка година ще подарява по 40-50 000 мартенички на всички ученици под тепетата. Оттогава той не е изневерил на тази традиция. "С тази високоскоростна машина за преплитане могат да се произвеждат и всякакви въжета, връзки за обувки, въжета за бънджи скокове, въжета за алпинисти, за риболов, мрежи и т.н.", обясни той.

В Пловдив имаше и продукти за любителите на здравословния начин на живот. Там бе показана революционната сокоизтисквачка "КЮВИНГС". Уредът е корейско производство и се внася от столичната фирма "Н Академия Трендхаус" ЕООД. Сокоизтисквачката работи на принципа на студеното пресоване и позволява обработката на всякакви плодове и зеленчуци. С нея може да се направи сок дори от листни зеленчуци като магданоз, спанак, коприва, копър, алое и др.
Пред нас бе демонстрирано как се приготвят сокове, ядкови млека и дори крем супи, само с добавянето на гореща вода. Уредът е незаменим за любителите на шейковете и смутита и се почиства изключително лесно. С приставката му за сладолед могат да се приготвят и ледени летни изкушения. Единственият му недостатък е цената от 865 лв. На панаира сокоизтисквачката можеше да бъде закупена за 765 лв.