Бензинът поевтинява с до 5 стотинки

Парите

04-10-2014, 07:51

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Цената на внасяния у нас нефт с 15% надолу за година

Очаква се ново поевтиняване на бензина у нас. То ще е в рамките на 3 - 5 стотинки за литър, прогнозира за „Монитор“ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Делчев уточни, че тази прогноза ще се реализира до един месец само при положение че се запазят тенденциите за спад в международните котировки на суровия петрол.

 

Вчера петролът поевтиня до най-ниските равнища за последните две години. Барел "Брент" падна до 93 долара -рекорд за периода от юни 2012 г насам. Цената на американския лек суров петрол пък се понижи под 90 долара за барел, съобщи БНР. Влияние върху търговията оказаха прогнозите за понижение на глобалното потребление, по-високото производство в САЩ и решението на един от основните производители - Саудитска Арабия, да ореже цените си.

 

Цената на бензина у нас вече падна с 4 - 5% в резултат на поевтиняването на петрола с една десета, припомни Делчев. Ако тенденцията на международните пазари се запази същата, горивата у нас ще продължават да поевтиняват. Според директора на петролната и газова асоциация обаче потенциалът за поевтиняване на суровия петрол се изчерпва и котировките му няма да спадат още дълго. Към момента се наблюдава забавяне на темповете, с които поевтинява петролът, поясни Делчев.

 

Той обаче е категоричен, че независимо от това, че котировките на някои видове петрол са паднали на двегодишно дъно, това не може да се случи с цените на бензина у нас. Причината е, че от 2012 г. насам са се вдигнали акцизите и са въведени нови изисквания за митническия контрол върху горивата.

 

Според данните на Агенция „Митници“ цената на внасяния у нас суров нефт е паднала сериозно за последната една година. През септември 2013 г. тя е била 112,6 долара за барел, а този септември е паднала до 97,3 долара за барел. Това прави годишен спад от 15,3%.