В БСП се сетиха за МБАЛ „Св. Анна”

В същото време лекари и пациенти от 18 месеца чакат пари за нова апаратура

Модернизацията на МБАЛ „Св. Анна” е сред топ приоритетите на червената листа във Варна. Това става ясно от платформата на „БСП лява България” за парламентарния вот в неделя. Предизборно левицата се сети за болницата, която в продължение на повече от година бе под прицела на здравния министър Таня Андреева. Правителството Орешарски не отпусна и стотинка за здравното заведение, а сключеният договор за финансиране на ядреномагнитния резонанс така и не бе изпълнен. Ръководството на МБАЛ „Св. Анна” бе подложено на всевъзможни проверки, за да се прокара път за смяната му, но разногласия в самите редици на БСП попречиха на рокадата. Тя предвиждаше начело на болницата да застане доц. Лидия Петкова, настоящ лидер на градската организация на БСП, но от другия лагер в червените редици лансираха за поста д-р Десислав Тасков. Вътрешнопартийната съпротива попречи на новите назначения, но левицата има амбиции за болницата и през следващия мандат.

Министерството на здравеопазването отказва да изпълни ангажимента си по договор с варненската болница "Св. Анна" за закупуване на апарат за магнитно-резонансна образна диагностика, писа преди месец varnautre.bg. Вече 18 месеца лечебното заведение чака парите за апаратурата, която болницата е осигурила в изпълнение на своята част от договора.
На 11 март 2013 г. Министерството на здравеопазването като възложител подписва договор с МБАЛ "Св. Анна" като изпълнител за доставка на медицинска апаратура за рентгеново отделение. За целта министерството трябва да преведе на болницата 600 000 лева след като бъде избран доставчик на Ядрено-магнитния резонанс, с какъвто болницата не разполага. Нещо повече - парите за новата апаратура са планирани в бюджета на министерството от предишното правителство, което, обаче, подава оставка. 18 месеца по-късно парите не са преведени на болницата и не е ясно за какво са похарчени междувременно.

На 2 юли 2013, след проведена обществена поръчка, МБАЛ "Св. Анна" подписва договор с доставчик за "МР образна диагностика - MRI- 1,5 т."

"След обществената поръчка успяхме да постигнем изключително добра цена: нормално такава апаратура струва около 1,9 млн. лева, но ние сключихме договор за 1,5 млн. лева. Освен това, пред вид тежкото положение с парите за здраве в държавата, поискахме само част от сумата като субсидия от Министерството, а за останалото успяхме да договорим разсрочено плащане, с което бяхме готови да се справим със собствени сили", обясни директорът на "Св. Анна" д-р Красимир Петров.

Следват 4 месеца на кореспонденция за "напомняне" на ангажимента на министерството, вече управлявано от Таня Андреева. В отговор новото ръководство на ведомството изпраща няколко проверки на МБАЛ "Св. Анна" от различни институции. Нарушения не са открити.

"Болница "Св. Анна" не е получавала нито стотинка за дейността си от Министерството на здравеопазването вече година и половина. Това е единствената болница, която приема пациенти по спешност от цяла Североизточна България. Лимитът за спешен пациент, който ни признава Здравната каса, е 20 лева. Реалните ни разходи за него са между 70 и 90 лева", добави д-р Петров.