Нов епизод във войната строеж срещу градинка

Мисия Варна

03-10-2014, 16:09

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според главния архитект на Варна има няколко възможности за решение

Седем етажен блок с два входа и трафопост е предвиден за изграждане в кв. "Левски" върху зелена площ със 75 дървета от 10 дървесни видове, две детски площадки (едната, от които благоустроена от общината през миналата година) и спортно игрище. Това алармираха жители на ул. "Студенстка", които днес в 18:00 часа излизат на протест. Районът на бъдещия градеж е единственият зелен оазис за обитателите на блокове 14 на ул. "Студентска" (с 240 апартамента и над 1000 обитатели), 17-етажните блокове 11, 12 и 13 (с по над 110 апартамента всеки), както и за новопостроените жилищни кооперации на ул. "Неделчо Кайков".

По думите на недоволните с протокол от 28 май Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към община Варна е дал положително становище за изменението на Подробния устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на района.

Никой от представителите на етажните собственици на блок 14, който граничи с имота, не е бил уведомяван за стартирането на процедурата, каквото е изискването на закона, твърдят хората от квартала. На база решението на ЕСУТ, на 14 юни главният архитект на общината Виктор Бузев, издава заповед за изработка на проекта за изменение на ПУП. Така на практика над 2000 души, пряко заинтересовани, в гранични имоти са поставени пред свършен факт, виждайки вече готовия план. Въпреки изрично вписаното изискване от експертният съвет за превантивен контрол за опазване на околната среда, жителите на квартала до момента не са видели задължителната екологична оценка по чл. 152 от Закона за опазване на околната среда и се съмняват, че тя съществува, казват още недоволните.

Освен за дърветата и зеленината, хората се опасяват и за живота си след началото на евентуални строителни дейности. Живущи в бл. 14, които са участвали още в изграждането му, твърдят, че той се намира на високи подпочвени води. Мазите на сутеренните етажи все още се пълнят с вода, а стъпалата на вх. 8 са изместени с близо 7-8 см. Всяко решение за строителство в опасна близост до блока, е игра с живота и здравето ни, категорични са живущите в него.

За да защитят живота, собствеността си и зелената растителност съкварталците излизат на мълчалив протест на мястото на планирания строеж в градинката пред блок 14 на ул. "Студентска". Борбата на хората да запазят от застрояване зелената площ продължава вече 19 години. Тазгодишният опит за промяна на ПУП е четвъртият поред срещу който се надигат варненци. През последните години, заедно с възраженията, които внасят, те правят и предложения до община Варна за обявяване на терена пред блок 14 за зелена зона и обезщетяване на претенциите на инвеститора. 

В отговор на намерението на хората ул. "Студентска" главният архитект на Варна Виктор Бузев излезе със становище. Според него възможностите за решения са няколко. Първата е частният имот да бъде отчужден за сметка на бюджета на общината, с решение на Общинския съвет. За целта по време на обществените обсъждания трябва да бъде ясно изразено становището на гражданите - желаят ли от техните данъци да бъде обезщетен собственикът на парцела.

Друг вариант е да се намери подходящ терен, срещу който този да бъде заменен. Той също трябва да е общински, нужно е и съгласието на собственика.

В която и посока да се търси решение, важно е да се уточни, че при постигнато съгласие между спорещите страни, по-рано резултат от две години не може да има. Ако не се достигне до консенсус, спорът може да се проточи с десетилетия, посочва арх. Бузев. 

"В годините назад съдът е постановил възстановяване на въпросния имот, разположен в градинката до бл. 14, като това възстановяване дори е обхванало част от улицата. Имотът е бил препродаван няколко пъти, а в момента има подадено заявление до администрацията, с което собственикът иска изработване на подробен устройствен план. За да започне строителство на терена, трябва да има разрешение за строеж, което се предхожда от одобрен устройствен план.

Единственото, което е започнало по отношение на имота, е това, че за пореден път собственикът му е подал заявление за допускане на ПУП, с което да бъде изменен действащия план за този квартал.

Това е начало на процедурата, тя съдържа в себе си необходимост от много съгласувателни режими от най-различни институции – Енергото, ВиК, както и провеждане на обществени обсъждания. Едва след приключването им евентуално може да се появи проект за сграда.

Това, което предлагат проектантите в допуснатата за разглеждане разработка, предвижда имотът да има друга конфигурация, която изключва да е върху пътното платно, се казва още в становището на главния архитект.