Избори, истини и лъжи по време на ретрограден Меркурий

Ретроградният Меркурий поражда съществени заблуди, затруднява вярната оценка и така генерира грешки

Живеем в информационна епоха. В ерата на Си Ен Ен, интернет и мигновената връзка с всяко кътче на планетата. Това е часът на Меркурий-вестителя. Той винаги знае повече, отколкото казва и само той е наясно с нюансите изгубени в превода. Защото някъде по пътя, късче от от началното съобщение е пропаднало в пропастта зейнала от невинаги гладките пътища на комуникацията, липсата на възможност да следим интонацията или езика на тялото или просто недостатъчно добре развитите умения на говорим и слушаме.

Октомври е Важен месец за България. Отново, за пореден път ще се провеждат предсрочни парламентарни избори и отново за пореден път при изключително неблагоприятни от астрологична гледна точка условия. В Сезона на затъмненията и ретроградната фаза на Меркурий.

Ретроградният Меркурий ни връща към отложени въпроси, нерешени проблеми и теми, чиито корени се намират в миналото, конкретно в случай - през пролетта на 2014 г. и есента на 2013 г. Дотук добре. До болка ясно на всички ни е, че тези избори са едно дълго отлагано решение на сложната политическа и икономическа обстановка в България. А нерешените проблеми пред нашите управници се коренят далеч по-назад в миналото. Факт! Можем ли обаче да се надяваме, че те ще намерят вярното си решение сега? Категорично - не! Въпреки и дори именно заради Сезонът на затъмненията протичащ през октомври, в който обичайно поставя за решаване насъщни въпроси, на които искаме или не, се налага до обърнем внимание, при това без отлагане. Но ретроградният Меркурий, особено в стационарно-ретроградната си фаза, поражда съществени заблуди и затруднява вярната оценка, буквално поставя на черното етикет бяло и говори по развален телефон. Да не говорим за абсурдите и грешките, които генерира, дори при елементарни опити за класифициране и обработка на данни и резултати. Това обичайно са периодите с най-много случайно или нарочно произтекли грешки. Грешки,  които поради характерните особености на процесите, протичащи в Сезона затъмненията, ще имат необратими последствия.

Какво можем да очакваме от изборите през октомври 2014. Склонността на Меркурий към измами и неистини винаги е била проблем и на Небето и на Земята, а той я проектира с особена сила именно, когато навлиза в ретроградната си фаза. Понякога, за някои, тя обаче се оказва изключително удобна - защо, за кого и какво ще произтече от това преценете сами. (Макар че преценката, както вече стана ясно, ще е трудна и вероятно заблуждаваща). Малките му недостатъци - измамите и кражбите - осигуряват свободен достъп до подземния свят. Меркурий е единственото същество, което го има, той е еднакво добре дошъл и на Небето, и на Земята, и под нея, което му дава възможност да пренася послания между тези иначе откъснати едно от друго "царства". Една от задачите, с които е натоварен, всъщност е да посредничи между силите на Светлината и Мрака и никой не умее като него да си служи виртуозно и с двете, замесвайки ги в странни, често невидими и абсолютно неразбираеми за околните пропорции.

Защо? Основна цел и задача на Меркурий ни провокира да мислим. Обикновено, навлизайки в периода на ретроградие, провокацията идва чрез лъжа, объркване и обезсилване на вече изреченото и договореното, на онова което звучи приемливо, разумно, потвърдено от очите ни и от ушите ни,  за да ни принуди да се заровим сами в умовете си и от там да изкопаем истината. Говори с гатанки, защото главоблъсканиците ни принуждават да мислим самостоятелно, а не да разчитаме на готови, макар и ясни отговори, с каквито обичайно са пълни предизборните кампании и обръщения. Защото именно те потискат и ограничават оригиналното и самостоятелно мислене.

Меркурий увърта и подвежда, за да обърка в здравата хватка на егото. Меси се в мозъците ни, за да ги направи безпомощни. Тогава всички стереотипи и заучени фрази рухват. Обичайно ние хората се подчиняваме на правила в общуването, които се усвояват като "отче наш" от онези, които имат политически амбиции. Защото това е необходимо. Да знаеш как да говориш с левите, с десните, с ромите, с бизнесмените, със служителите, си е упражнение и умение придобито още в "първи клас" от всеки политик. Това именно различие, произтичащо от капана на Егото, се превръща в капан както за избиратели, така и за избраници. А Меркурий се забавлява с нас, докато ни прилага объркващи хватки, целящи да ни подскажат простичката истина, че всички сме едно. И дори поставя тази фраза в речитатива на кандидатите, но дали и те сами не съзнават, че по този начин отправят именно това послание - "Всички сме еднакви", реципрочно оценено от Бяй Ганьовото - "Всички са маскари". Само че посланието на Ретроградния Меркурий е малко по-дълбоко и доста по-различно от това, което стои на повърхността. И звучи долу-горе така "Ако си мислите, че сте различни, специални, избрани, по-умни, по-богати, по-бедни, по-щедри ли по-съпричастни, направо ще ви побъркам, с "грешки в превода" и провалени очаквания, с нуждата от преводач или медиатор, със сриващите комуникациите операционни системи, технически грешки или с металическия глас на техническата поддръжка, където никой не вдига телефоните".

Меркурий хвърля всичките си хитрини, за да разруши фанатичната ни привързаност към системата за диференциране. Ще ни лъже, ще ни сервира парадокси и ще ни подмамва с лишени от логика драми, за да ни принуди да разберем, че умът ни е само инструмент, а не цел и като всеки инструмент той може да бъде откраднат. В крайна сметка, давайки гласа си за някого, ние му предоставяме именно умствената си представа и оценка. И докато народните ни избраници са подвластни на егото и отделеността, докато говорят и мислят с "Ние", поставяйки ни в категорията "Вие", винаги ще има място за преводачи, адаптори, технически дефекти, фалшификации, невалидни бюлетини, объркани избори и произтичащите от тях национални бедствия. Някак все поясно се налага необходимостта от обединяването на "ние" и "вие" или по-скоро на премахването на диференциацията помежду им. И тази необходимост е изцяло в ресора на Меркурий.

Ярък пример за подобна ситуация са печално известните президентски избори в САЩ през 2000г. Те се проведоха, точно както предстоящите у нас сега, в последния ден на отдалечаването на Меркурий, в стационарно ретроградната му фаза, когато той най-енергично с хвърля да пакости. Меркурий властва над хартията, гласуването, изборите, броенето, измамите и лъжите. Последвалият хаос остана завинаги в историята на Демокрацията и породи промени в изборния кодекс и системата на гласуване и отчитане на гласовете в САЩ, за да се предотвратят подобни манипулации в бъдеще. Така Меркурий отново изпълни блестящо своята цел, предавайки посланието, че дори най-бележитата демокрация в света може и трябва да преосмисли своите приоритети, когато те очевидно са се отклонили дотолкова от същността й, че се налага да бъдат подменени с по-адекватни и пълноценно обслужващи нуждите й.

Би било прекрасно, ако можехме да спазим основното правило, подсказано ни от небесните играчи за октомври: Не избирайте новото, не пристъпвайте към неизвестното. По-добре събирайте информация и анализирайте видяното и чутото досега, концентрирайте се върху текущите задачи и, ако имате избор, до 26 октомври не взимайте сериозни решения, които могат коренно да променят живота ви. Но не можем да го съблюдаваме, нито пък имаме избор. Урните се отварят на 5 октомври. Остава ни надеждата, че подобно на САЩ през 2000 г, Меркурий ще проведе и у нас "образователна акция", при която, макар и по пътя на негативния опит, ще настъпи промяна в мисленето и приоритетите на тези, от които зависи бъдещето ни.