Още 28 км незаконни кабели отряза общината

Крими

03-10-2014, 11:44

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Интернет и телевизия се сриват повсеместно

Доставчици на интернет ударно вкарват връзки под земята

Над 28 445 м незаконно опънати кабели са премахнати във Варна до момента, съобщиха от общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". Акцията по разчистване на висящите жици в градската среда започна по нареждане на кмета Иван Портних.

Най-много кабели са установени в район "Приморски", където фирма "Пандора" е свалила 13 600 м. След това се нарежда район "Младост", където фирма "Девня трейд" е премахнала 6 940 м. Следват район "Одесос" и район "Владислав Варненчик", където резултатите са съответно 5 000 м и 2 905 м, премахнати от "Димов къмпани" и "Енергомонтаж".

На нарушителите се съставя акт по Наредбата за обществения ред, като санкцията е в размер от 100 до 500 лв. Проверките продължават.

Припомняме, че кабелните оператори и доставчиците на интернет имаха повече от 5 г., за да вкарат комуникациите си под земята - първата кметска заповед за това е от 2007-а г., но по-късно срокът беше удължен с 2 г.  Досега обаче те се "ослушваха", защото нямаше санкции за неизпълнението на общинското разпореждане. От септември започна масово премахване на висящите грозни и опасни кабели из града. Така  във Варна проблемите с комуникациите започнаха преди няколко дни. Интернетът в целия град изчезва поетапно заради акцията на общината за рязане на висящите по дърветата кабели на повечето интернет оператори, които са в нарушение. В центъра на Варна например цял ден в сряда нямаше кабелна тв и интернет. До вечерта техниците бяха опънали нови кабели по старите дървета, а по тротоарите в Гръцката махала се валяха издайническите парчета. Вчера нещата се повториха - общинските служители премахнаха и новите незаконни връзки. Едва в късния следобед бяха забелязани екипи на една от санкционираните фирми ударно да вкарват кабелите си през шахти в подземните канали за комуникации.