Медът поскъпна с левче за килограм

Дъждовете съсипаха тазгодишния пчеларски сезон

Добивът на пчелен мед тази година е намалял с 40%, а акациев, манов и липов мед почти няма, съобщиха от Съюза на българските пчелари пред "Труд". Миналата година добитият мед е бил над 10 хил. тона, но дъждовете съсипаха тазгодишния пчеларски сезон.

Слабата реколта принуди търговците да изкарат застояла продукция от минали години. В момента трудно може да се намери буркан с мед, на който е упомената датата на производство. Според пчеларите, ако медът е съхраняван правилно може да издържи до 5 години. Разваленият мед шупва и киселее на вкус.

По-слабото предлагане доведе и до скок в цените. В магазините килограм мед се продава средно по 11 лв., което е с лев по-скъпо от миналата година. Изкупните цени обаче са скочили по-малко - с около 0,70 лв. за килограм, като буркан мед от производител струва 5 лв.

"У нас продаваме едва 25% от продукцията заради липсата на търсене. Това е и причината за ниските изкупни цени на едро", обясни председателят на съюза на пчеларите Михаил Михайлов.

В ЕС българският мед се продава шесторно по-скъпо спрямо цената, на която се изкупува. В Германия килограмът върви средно по 16 евро, а в Гърция по 11 евро.

"Германците използват българския мед като подобрител на внесения от Китай и Аржентина" обясни Михайлов.

Преди две години вносът на мед от Китай беше забранен в целия ЕС. Това се наложи, след като в него се установи наличие на пестициди. "Тогава някои търговци внасяха мед оттам, който продаваха на домове за деца у нас", напомни Михайлов.

Боров мед няма
Потребителите трябва да следят за обозначението "Пчелен мед". Буркан с надпис "Пчелен продукт" може да съдържа захар или глюкоза. Търговците често слагат и наименование "Боров мед", какъвто според пчеларите няма.