Най-много пари за МВР

Парите

02-10-2014, 09:59

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

36 млн. отиват за социални помощи и заетост

Най-много пари от актуализацията на бюджета за 2014 г. ще получи МВР - до 125,7 млн. лв. Това предвижда новият вариант за актуализация, който е пуснат за обсъждане от Министерството на финансите. Разликата от първия е, че точно са описани допълнителните суми, които ще получи всяко министерство от общата сума в размер на 448,5 млн. лв., с която се предлага да се увеличат разходите на бюджета, информира "Стандарт". Допълнителни средства за МВР са необходими заради промените в закона, които предвиждат увеличение на разходите за възнаграждения и материалното осигуряване за служителите, считано от 1 юли 2014 г., гласят мотивите на МФ. Затова 110 млн. лв. се дават за разходи за персонал, а 15,7 млн. лв. за издръжка на системата на МВР. Някои бюджетни системи са поставени в ситуация да не могат да изпълняват своите функции, посочват в мотивите си от МФ. Затова за социалното министерство ще се дадат още 50 млн. лв. От тях 36 млн. лв. са за помощи за домакинства, за програми за заетост и гарантиране изплащане на социалните помощи, а 14 млн. лв. са за издръжка на дейностите по изпълнението на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването ще получи 24,2 млн. лв. заради необходимото финансиране на психиатричната помощ, хемодиализата, лечението на болни от ХИВ/СПИН, финансирането на спешната помощ, както и за финансово подпомагане на лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и трудно достъпни райони. За Министерството на регионалното развитие са предвидени допълнително 16.4 млн.лв., от които 13 млн. лв. за зимно поддържане на пътищата и 3.4 млн. лв. за обезщетения за отчуждаване на имоти и разплащане на дейности по приоритетни инфраструктурни проекти. За Министерството на транспорта ще се дадат 14,7 млн. лв. за разплащане на дължими суми за строителството на Дунав мост 2. Сериозна сума се предвижда и за ДФ "Земеделие" - 92.1 млн. лв. От тях за изплащане на националните доплащания за животновъдите са 60 млн. лв., за изплащане на ДДС за общините по Програмата за развитие на селските райони - 22,1 млн. лв., за държавни помощи за болестта "син език" и за минимална помощ за производителите на плодове и зеленчуци - 10 млн. лв.

Дупката в хазната стигна 1,27 млрд.

Бюджетният дефицит в края на август е 1,275 млрд. лева, обявиха от финансовото министерство. Той се формира от дефицит по националния бюджет от 710,9 млн. лв. и дефицит по евросредства - 564,7 млн. Дупката в хазната е с 1 млрд. лв. по-голяма спрямо същия период на 2013 г. В края на август вече е доближен заложеният в закона лимит на бюджетния дефицит за цялата година от 1,47 млрд. лв. Изпреварващият ръст в разходите и изоставането на данъчните приходи са основните фактори за формирането на дефицита, коментираха от МФ. Продължава да се осигурява и финансиране за временно спрените плащания от ЕК по ОП "Околна среда" и по две оси на ОП "Регионално развитие", като се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени тези разходи. Приходите в хазната до края на август са 19,21 млрд. лв. (61,9% от плана за цялата 2014 г.) Спрямо 2013 г. данъчните приходи (вкл. от осигуровки) нарастват с 405,5 млн. лв. (+2,8%) до 15,12 млрд. лв., но има значително изоставане от планирания годишен ръст от 8,8%. Изоставането е главно при ДДС и акцизите. Спрямо 2013 г. косвените данъци намаляват с 50 млн. лв. заради по-ниските приходи от ДДС от внос. Невърнатият данъчен кредит намалява с 98 млн. лв. до 104 млн. лв. Разходите на държавата към края на август са 20,49 млрд. лв. (63% от годишния план). Фискалният резерв е 8,7 млрд. лв., като 500 млн. лв. от тях са вземания от фондовете на ЕС.
Бизнес и синдикати против новия дълг

Работодателските и синдикалните организации призоваха служебния кабинет да оттегли проекта си за актуализация на бюджета заради прекомерно високия дефицит и нов дълг, заложени в него. На заседание на тристранката часове преди актуализацията да бъде одобрена от кабинета, социалните партньори нарекоха тези суми "неразумни". "Радикална актуализация на бюджета може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание след изборите на 5 октомври", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

"Съгласни сме, че актуализацията се налага, но само по отношение на приходите, разходите и дефицита", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Емитирането на нов държавен дълг е допустимо само ако сегашният фискален резерв не е в състояние да покрие новонатрупания дефицит, който обаче не трябва да надвишава 3%, посочи още Димитров. Работодателските организации също категорично се противопоставиха на дефицит по-голям от 3%, защото това отдалечава страната ни от влизането в еврозоната.

Порожанов: Дефицит под 3% е невъзможен

С актуализирания бюджет приходната част се намалява с 1.061 милиарда лева заради по-малко данъчни постъпления от планираното. Разходната част ще бъде завишена с 448 милиона лева. Това са дефицити по бюджетите на 10 министерства. Финансовият министър Румен Порожанов обясни, че е невъзможно да се направи актуализация, която да доведе до дефицит по-малко от 3%, както настояват синдикати и работодатели, защото само от неизпълнението на приходите вече се достига този критичен 3-процентен размер на дефицита. Допълнителните разходи за министерствата са най-належащите, които, ако не се направят, ще лишат служителите от заплати и ведомствата няма да могат да си изпълняват качествено дейността, обясни Порожанов.

Как се разпределят средствата?

1. Министерство на вътрешните работи - до 125,7 млн. лв.

2. Министерство на труда и социалната политика - 50 млн. лв.

3. Министерство на здравеопазването - до 24,2 млн. лв.

4. Министерство на регионалното развитие - до 16,4 млн. лв.

5. Министерство на земеделието и храните - до 16,4 млн. лв.

6. Министерство на транспорта - до 14,7 млн. лв.

7. Министерство на отбраната - до 10 млн. лв.

8. Висш съдебен съвет - до 10 млн. лв.

9. Министерство на правосъдието - до 5 млн. лв.

10. Министерство на културата - до 4 млн. лв.

11. Министерство на външните работи - до 3 млн. лв.

12. Държавен фонд "Земеделие" - 92,1 млн. лв.

13. Подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи - до 77 млн. лв.