Опрощават заемите за висше на отличниците

Парите

02-10-2014, 08:08

Снимка:

n/a

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ако останат да учат и работят в родината

Заемите за висше да се опрощават на отличните студенти с върхови постижения, при условие че останат да учат и работят в България. Това предвижда актуализираната Стратегия за висше образование, която бе приета вчера от Министерския съвет. Идеята е така да задържим най-умните и талантливи млади хора и да спрем изтичането на мозъци. Едновременно това ще бъде и допълнителен стимул за зрелостниците да запишат да следват в университет и да учат усърдно. От образователното министерство уточниха, че опрощаването на кредитите за висше може да бъде както частично, така и 100% от дължимата сума. Задължително условие обаче е вече завършилият висшист да продължи да учи и работи в страната ни.

Нов модел на финансиране на вузовете предвижда още стратегията. Целта е да се спре раздаването на пари на калпак в университетите и субсидията да зависи от качеството на образованието, а не от броя студенти. Документът предлага 60% от бюджета на вузовете да се определя от резултатите от обучението, а 40% от числото курсисти. Специалностите, които не показват добри резултати, пък няма да получават държавно финансиране, пише още в документа. Промяната влиза в сила от 2016 г. Така ще бъдат закрити т. нар. специалности касички, които имат прием само за да вземат пари за брой приети студенти.

Така всеки университет ще инвестира не в това, което е популярно, а в уникалното, ще се търси специализация, регионализация”, обясни образователният министър доц. Румяна Коларова.Тя успокои, че стратегията не предвижда мерки за закриване на вузове

Това не е стратегия на служебното правителство или на предишното. Тя се работи 4 г. След нея би трябвало да тръгне реформа, за която чакаме много дълго време. Когато мислим за качество на образованието, мислим и за качество на науката, двете не могат едно без друго. Няма да пропуснем финансирането на центрове за върхови постижения”, коментира още Коларова.

127-ата учебна година бе открита вчера в СУ. Сред новостите е, че курсистите на Алма матер ще заменят книжните студентски карти с електронни. Идеята на новия модел е той да обединява в едно всичките студентски карти, които са нужни на младежите. До момента те имаха отделни за университет, общежитие, библиотека, градски транспорт и БДЖ. Както „Монитор” вече писа, новата карта пет в едно ще бъде създадена за удобство на студентите.