"Цимент" в костите изправя превити на две пациенти

Животът

02-10-2014, 07:48

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Модерната технология бе въведена у нас само една година след като започна да се прилага по света

Всички сме виждали превити на две възрастни хора по улиците. Те едва се движат с бастун и не откъсват очи от земята, за да не паднат. С годините прешлените им един след друг се свиват като клинове, защото при възрастните и при жените след менопаузата настъпва разграждане на костите. Това обясни пред "Труд" неврохирургът доц. Васил Каракостов, началник на гръбначно отделение в столичната университетска болница "Св. Иван Рилски".

С възрастта костите стават с по-малка плътност и в структурата им се появяват т. нар. каверни - дупчици, все едно са проядени от молци. Затова при най-малката травма, дори само ако повдигнат внучето, седнат рязко или се наведат, се получава счупване и сплескване на прешлена

"Представете си как се отчупва вафлата. По същия начин се напуква и костта. Преди години проблемът се овладяваше с метални стабилизации, с бинтове, пръчки, пациентите ходеха с корсет около 9 месеца, трябваше да лежат", припомни доц. Каракостов. С въвеждането на новата техника т. нар. вертебропластика, на пациентите се помага за минути и те отново започват да ходят нормално само след два часа.

Процедурата е минимално инвазивна, при която под рентгенов контрол игла прониква в тялото на прешлена (процесът е като кардиопроцедурите, при които се поставя стент в запушения съд). "Така на мястото, където прешленът е пречупен, се инжектира субстанция, подобна на паста за зъби. Тя "раздува" прешлена и след около 7 минути веществото добива твърдост, която е по-голяма от тази на костите, а пациентът е излекуван", описа доц. Каракостов. "Циментиращото" вещество може да се инжектира във всички видове прешлени - в шийната, в гърдната или в кръстната област.

Модерната технология бе въведена у нас само една година след като започна да се прилага по света. А това се случва преди около 6 г. "Терапията помага не само при жени с остеопороза, но и на болни с метастази в костите, и на пациенти на хемодиализа (а при тях цялата костна маса е с нарушена плътност и затова често са застигани от спонтанни фрактури)", изброява неврохирургът.

На терапията, която се извършва за около 20 минути, се залага и при пациенти, които не са в състояние да понесат сложни и дълготрайни интервенции като поставянето на импланти и фиксиращи елементи. Тя ликвидира и оперативния риск, който е в рамките близо 6 часа, тъй като толкова продължават големите хирургични интервенции.

НЗОК покрива престоя в болница и интервенцията на българите, които се подлагат на вертебропластиката.

Но не плаща субстанцията, която се инжектира в прешлена. Затова пациентът трябва да брои между 1800 и 2400 лв. на касата на болницата. "Повторни интервенции не се налагат, ефектът е завинаги. Няма случаи на отхвърляне на субстанцията или алергична реакция", заяви доцентът.

Процедурата, на която вече са се доверили 550 българи, се извършва под пълна упойка. При някои пациенти като бременни на хемодиализа се поставя локална анестезия.
"И хората да не се плашат - костта не боли, тъй като в нея няма нерви. Т.е. терапията носи усещане като от убождане от мускулна инжекция", завърши доц. Каракостов.