Военнослужещи и военни полицаи пътуват към гръмналата фабрика

Безпилотен самолет ще направи оглед на района

Военнослужещи със специализирана техника пътуват към района на взривената барутна фабрика, край Горни Лом, съобщи БНТ тази сутрин. Те разполагат с безпилотен самолет за оглед на района, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на боеприпаси. Към мястото на взрива  пътуват и  военни полицаи с бронирана машина тип "Пустинна котка".

Както стана известно вчера към 17.30 ч. барутнатата фабрика в Горни Лом, община Чупрене, област Видин е гръмнала. В цеха е имало 15 души, не е ясно още колко са жертвите. Две жени са в болница с наранявания. И двете сгради на цеха са сринати, няма признацина живот, на около 500 м имаотломки. 

Районът на цеха за боеприпаси в Горни Лом остава отцепен. Никой не се ангажира да каже колко са жертвите след взрива на барутната фабрика.

Яснота ще има едва след настъпването на светлата част на деня, защото в района на инцидента ще може да се влезе най-рано 24 след последния вторичен взрив, който е регистриран в 21:45 часа снощи.Четирите термовизиони камери, разположени на съседните височини не регистрират наличието на живот. Националната следствена служба поема разследването на случая.

Фабрика "Видекс" АД е бившият завод "Миджур". Заводът е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Те са произвеждали взривни материали за минно-добивна промишленост, взривни вещества и т.н. Работило се е на две смени. Собствениците са били също в района на завода, доколкото ми е докладвано", поясни късно снощи министър Йордан Бакалов.

Преди 15 дни е правена цялостна проверка във фирма "Видекс" АД. Констатирани са нарушения, издадени са актовете, но за голямо съжаление след 15 дни се случва този взрив, каза Йордан Бакалов. "Явно дисциплината в самата фирма не е била на висота, защото през 2010 г. също е имало такова произшествие във фирмата", заяви министърът. Той обясни, че проверката е била във връзка с проверка на ДАНС. Влезли са екипи и от КОС, които са проверили цялата фирма и са направили предписания и актове.

Във фабриката може да влязат екипите не по-рано от 24 ч. след последния вторичен взрив, обясни още Бакалов.