Красен Кралев пред Mediapool: В новия управленски мандат ГЕРБ ще коригира социалната си политика

Най-голямата грешка беше, че държавата позволи консолидирането на голяма част от медийния ресурс в ръцете на една компания

ГЕРБ залагахме само на позитивни послания, срещахме се с хората, поехме ангажименти, които можем да изпълним. В същото време ДПС си правеха кампания в техен стил: капсулирани в рамките на техния електорат и шопинг тур сред циганите. БСП се занимаваха много повече с вътрешнопартийните си проблеми, с играта с преференции и с деленето на електората с АБВ. Усеща се острата липса на финансови ресурси в ББЦ и тежък конфликт между учредителите на партията и хората на Ковачки. Най-странно ми е поведенеието на РБ, което наистина прескочи границите на добрия тон спрямо ГЕРБ. Това казва пред Mediapool рекламният експерт и собственик Красен Кралев, кандидат за депутат от ГЕРБ от гражданската квота във Варна.

 

Господин Кралев, предизборната кампания е към своя край. Вие съчетавате в себе си три роли – медиен и рекламен експерт, и едновременно кандидат-депутат. Как смятате, че протече кампанията в медиите? На какво заложиха вашите опоненти и успяха ли?

В тази кампания, единствената роля, която имам, е на кандидат за народен представител и мисля, че се справям доста добре с нея. Като цяло предизборната кампания беше много странна. От ГЕРБ залагахме само на позитивни послания, срещахме се очи в очи с хората, дискутирахме открито проблемите им. Поехме ангажименти, които реално можем да изпълним.В същото време ДПС си правеха кампания в техен стил: капсулирани в рамките на техния електорат и шопинг тур сред циганите. БСП се занимаваха много повече с вътрешнопартийните си проблеми, с играта с преференции и с деленето на електората с АБВ, отколкото с каквото и да било друго. Усеща се острата липса на финансови ресурси в ББЦ и тежък конфликт между учредителите на партията и хората на Ковачки. Най-странно ми е поведенеието на Реформаторския блок, което наистина прескочи границите на добрия тон спрямо ГЕРБ. Разбира се, всички сме наясно, че трябва да има разграничаване и идентификация на отделните партии, но, според мен, РБ допуснаха огромна грешка с преминаването на границата на коректния тон по време на кампанията.

Много и разнопосочни реакции се породиха след решението на ръководството на ГЕРБ да командирова всичките кандидат-депутати да помагат на пострадали от наводненията, които се случиха точно в началото на кампанията. Така ли ще се действа и занапред, когато вече сте в парламента, например?

 

Коментари може да има всякакви. Аз бях там, видях благодарността в очите на хората, чух техните думи и съм щастлив, защото те наистина имаха нужда от нашата помощ. Горедея се с това, което направихме. Ние дадохме знак, че обществото ни трябва да е единно и в моменти на трагедии и беди, трябва да се помага. Приемете, че това е по-скоро един морален знак към всички останали наши сънародници.

Вие къде бяхте на 20 юни, когато бе потопен варненският квартал Аспарухово? Помагахте ли на пострадалите?

Трагедията в Аспарухово се случи на 19 юни. Аз бях във Варна. Първата вечер бях в квартала - на най-пострадалите улици: На "Горна Студена", на "Белгород", на "Моряшка", на "Кирил и Методий". Стихията все още беше във вихъра си - валя цяла нощ. Тогава единственото, което имаше значение, беше дали има хора в залетите къщи и в отнесените коли. Бях там когато кметът се опитваше да се свърже с органите на държавната власт, за да получи подкрепа от институциите, отговорни да помагат на населението при бедствия. На следващия ден се наложи спешно да пътувам към София, но в първата нощ бях в Аспарухово.

Когато Аспарухово беше наводнено, хората бяха потресени не само от последствията и човешките жертви, но и отвратени от това, че първата грижа на местната и централната власт беше да си прехвърлят вини и отговорности. Как според вас може да се промени отношението на публичните власти на всички нива към задълженията им?

Аз не мога да взема отношение за това кой е виновен и кой не. Знам само, че кметът Портних беше там, защото го видях. Кметът цяла нощ газеше до коленете в кал. Помогна за изваждането на не един труп. Докато нито един от представителите на държавната власт по същото време не си вдигаше телефона.

По време на трагедия не трябва да се политизира ситуацията и някой да се опитва да извлича дивиденти от това. Модерните общества са показали, че, когато всички власти действат като юмрук, действат заедно, тогава може да се постигне ефективност. А след трагедията в Аспарухово станахме свидетели на точно обратното: областният направи паралелен кризисен щаб и представителите на държавните институции вместо да се съобразяват със заповедите на кмета, както е по закон, трябваше да съгласуват действията си и с областния.

Имате принос в развитието на демократичните процеси в ЮАР, Йемен и Украйна. От гледна точка демократичност как оценявате предходните две правителства – кабинетът "Орешарски" и този на Борисов?

Най-голямата грешка, която бе допусната през последните 6-7 години беше, че държавата позволи консолидирането на голяма част от медийния ресурс в ръцете на една компания. Но това не е отделен пример. WAZ навремето също имаха монопол, но държавата и тогава си затваряше очите.

По времето на правителството на Борисов забелязахме рязко намаляване на престъпността. Правителството на ГЕРБ сложи категоричен край на отвличанията на хора, на деца. За съжаление, за краткото време на мандата на Орешарски опитите на криминогенните структури отново да надигнат глава бяха налице и това се видя много ясно.

Най-големият инструмент за натиск над обществото, обаче, най-репресивният апарат, това са данъчната администрация и Министерството на финансите. При управлението на Орешарски натискът над компаниите достигна върха на безобразието.

Ако ГЕРБ отново управлява, смятате ли че са нужни корекции именно в посока на демократичност?

Дайте да не спекулираме с тази тема. Аз съм от Варна и там всички знаят, че най-голямата полицейщина и терор над населението се извършваше по времето на Добрин Митев, областен управител от кабинета на Иван Костов. ГЕРБ ще управлява и корекциите, които трябва да бъдат направени, както самият Борисов каза, са по отношение на социалната политика. Това беше подценено в предишния мандат на ГЕРБ. Иначе категорично твърдя, че в държавата трябва да се сложи ред и стабилност.

Вие сте кандидат от гражданска квота във Варна. В медиите не веднъж се е прокрадвало мнението, че градът в последните години видимо запада. Какво е обяснението ви?

Обяснението е, че Кирил Йорданов преяде с власт. Когато управляваш 14 години, започваш да се имаш за нещо като феодал. В последните му два мандата на практика в града не се вършеше нищо. Когато съм се опитвал да говоря с него по темата, че Варна е на последно място по усвояване на европроекти и да му предложа съдействие в тази посока, той ми отговаряше, че неговата администрация не е годна да отчита проектите пред европейските ни партньори. Администрацията му беше от възрастни хора, закоравели червени чиновници, които нямаха необходимите квалификация и познания да работят с еврофондовете. Варна винаги се е сравнявала с Бургас и ключът към развитието на Бургас беше не в диференцирането отношение на правителството спрямо единия или другия морски град, а в по-добрата работа на младия кмет Димитър Николов с еврофондовете. Аз съм убеден, че в момента имаме правилния избор за кмет на Варна. Иван Портних работи усилено в тази посока и хората във Варна вече усетиха разликата между безхаберието на Кирил Йорданов и амбицията на Портних и неговата администрация да променят града.

ГЕРБ и БСП едва си поделиха бившия кмет Кирил Йорданов. Каква е вината на всяка от партиите?

Кирил Йорданов беше главатар на "статуквото" или "симбиозата", както наричат неговата многоцветна клика тук във Варна. За съжаление много късно се видя от хората, че той е просто един е един балон, лесен за пукане при това.

Какво обещахте на варненци и хората от областта в кампанията?

Най-голямата ни задача беше да разберем, какви са проблемите на хората и да обсъдим варианти за тяхното решение. Лично лидерът на ГЕРБ г-н Борисов обеща магистрала "Хемус" да бъде довършена. Този проект ще бъде приоритетен за правителството на ГЕРБ. Точно както той обеща още преди 3 години: завършваме "Тракия" и веднага се захващаме с "Хемус". Като други основни приоритети за Варна той посочи: ново рибарско пристанище и реконструкция на района от 1-во до 3-то кейово място на Варна-Изток. Всичко това ще даде мощен тласък на развитието на туризма в региона. И най-важното, което много хора пропускат, е планираното създаване на Министертво на туризма. Този отрасъл е приоритетен за икономиката на държавата и касае пряко Варна. Тези неща са фундаментални, това ще промени изцяло облика на града и ще даде мощен тласък на икономиката на Варна. Отделно от обиколките ми в по-малките населени места видях, че хората имат остра нужда от пътища и инфраструктура. И да, асфалт не се яде, както твърдят нашите опоненти от БСП, но асфалтът помага на бизнеса, а бизнесът дава заплатите. Първият въпрос, който ни поставят хората във всяко едно малко населено място, е за реконструкция на пътищата. Втори много важен въпрос е този за реновиране на читалищата, защото очевидно там е духовният център на всяко едно село. Хората имат нужда от социализиране, имат нужда от това да запазят нашата култура и обичаи, затова и потребостта от читалища в добро състояние е наистина голяма.

Какви лостове има един народен представител, за да изпълни обещанията си?

Лостовете са няколко – първо, познание на приоритетите за района, от който идва, и второ – да има силен авторитет, контакти и добре развити лобистки качества. Сърце трябва да има и воля.

Вие сте кандидат на ГЕРБ от гражданската квота. Планирате ли да станете член на ГЕРБ? При какви обстоятелства бихте напуснали парламентарната група на ГЕРБ, каквито случаи имаше в предишния парламент?

Приех да съм кандидат на ГЕРБ от гражданската квота, защото ме поканиха. Видяха в мен необходимите качества, с които мога да съдействам за осъществяване на управленската програма на партията, за което съм благодарен. Член на ГЕРБ мога да стана, само ако ме поканят. Хората, които ме познават, знаят, че едно от най-силните ми качества е лоялността. В този смисъл няма вариант, в който аз да напусна парламентарната група на ГЕРБ след като веднъж съм влязъл в нея.

Как коментирате един интересен "трансфер" – бившият финансов министър Петър Чобанов, който беше "гражданска квота" на БСП на миналите избори, сега е кандидат от "гражданската квота" на ДПС.

Няма как да коментирам това, тъй като за мен БСП и ДПС са едно цяло. Те отдавна работят в синхрон, имат близки идеи, били са партньори в много правителства. Специално последното правителство, това на Орешарски, беше върхът на цинизма, когато с мандата на БСП, ДПС имаха пълния контрол върху управлението на държавата. Така че това са два сателитни отбора, които съвсем спокойно могат да си правят трансфери помежду си и никой няма да се изненада от това.

Вие наясно ли сте какво точно е отношението на ГЕРБ и лидера му Бойко Борисов към ДПС? Борисов каза пред Ройтерс, че ДПС се държат най-разумно в кампанията и трябва да им се отчете това, което правят за етническата стабилност в България, но организациите на ГЕРБ го "заклели" да не прави коалиция с ДПС.

Слуховете за евентуална коалиция с ДПС се пускат от нашите опоненти, с цел да предизвикат объркване сред широката периферия на нашия електорат. За членовете на ГЕРБ всичко е ясно – те не искат такава коалиция. И аз не разбирам, защо въобще се повдига този въпрос, след като Борисов съвсем ясно и категорично каза, че не иска да прави коалиция с никого. Стремежът ни е да вземем достатъчно гласове, за да имаме мнозинство в парламента и да съставим самостоятелно правителство.

Твърди се, че през последните години ваши фирми и консорциуми с тяхно участие са спечелили близо 9.5 млн. лева от оперативните програми на ЕС, основно "Околна среда " и "Програмата за развитие на селските райони". Ваши политически опоненти твърдят, че "любовта" ви към ГЕРБ е твърде "скъпо платена". Какво е вашето обяснение?

Това е една спекулация, която се тиражира от сайтовете на един мой пряк политически опонент, водач на листа във Варна. Та ние дори не сме в топ 10 на фирмите, по обем на спечелените обществени поръчки. Фирмата, която е моя собственост и съм управлявал до момента, тъй като вече съм извън органите й на управление, е една от първите в България, с над 22-годишна история. Печелили сме награди във всички възможни фестивали в Ню Йорк, в Англия, в България. Съвсем естествено е да участваме в обществени поръчки по европроекти след като разполагаме с огромен екип от най-добрите рекламисти, като 5 от тях са специализирани изключително в тази сфера. Печелили сме такива проекти по времето на трите последни правителства, така че за фаворизиране не може и дума да става. За справка мога да кажа, че през последните 5 години сме кандидатствали по над 200 проекта, а сме спечелили 43 от тях, което е по-малко от 25% успеваемост. Дори бих казъл, че при наличието на толкова много специалисти в моя отбор този процент не е добър. Агенциите рядко си позволяват да губят повече от половината от конкурсите, в които участват на нормалния пазар, а тук ние сме свели успеваемостта си на 25%. 23 от тези спечелени 43 поръчки са на рзлични общини в цялата страна, управлявани от кметове с най-различна партийна принадлежност. Голяма част от останалите 20 поръчки, които са на различни министерства, са спечелени от консорциуми или са рамкови споразумения, в които ние участваме и можем да получим възлагателно писмо за изпълнение само ако дадем най-добра цена. Навсякъде сключените договори са изпълнени перфектно. Нещо повече: за PR-а на България в Русия преди 4 г. получихме специалната награда на Асоциацията на българските PR агенти и специалисти.

Другата спекулация, която се тиражира, са самите цифри. При една поръчка, печалбата, която остава за агенцията, е не повече от 10%. Повечето поръчки са свързани с извършването на медийни и рекламни услуги, където парите отиват в съответните контрагенти. Ние получаваме не повече от 10% от обема на поръчката. В много случаи тенденциозно сме били отстранявани по време на конкурсите, но не смятам, че това е най-интересната тема за коментар. Следващите години от живота си смятам да отдам изцяло на политиката, така че ще се разделя не само с управлението на компаниите си, но и със собствеността си в тях. Има достатъчно кандидати от международния пазар, а и от българския, които искат да закупят фирмите, така че скоро този казус няма да бъде интересен за коментар дори от спекулантите.

България е критикувана от ЕК и дори имаше задържане на средства по европорграми заради нагласени обществени поръчки, включително за медии. Според вас какво трябва да се направи, за да се гарантира, че средствата се разпределят прозрачно и ефективно, а не под формата на политически слугинаж.

Мерките, които могат да се вземат, са много. И са съвсем прости, известни на всички. Изпълнението им зависи единствено от добрата воля на правителството да работи позрачно и при ясни условия.

Както е известно, държавата е най-големият рекламодател в медиите именно чрез европейските средства по различни програми. Това е мощен инструмент, чрез който правителството може да контролира медиите. Какво би трябвало да се направи, за да се преодолеят тези съмнения?

Държавата трябва да се държи както един голям клиент. Големият клиент, на базата на проведен конкурс, отива и наема рекламна агенция или медийна агенция, която да извършва посредническата дейност между него и медията. По този начин се избягва пряк контакт с медията. Има поръчка за определена услуга, която има определена пазарна стойност. Именно тази услуга се изпълнява, плаща и отчита. Така никой не може да бъде обвинен, че е оказвал натиск в една или друга посока. Трябва да бъде преустановено директното договаряне на държавните институции с медиите, а поръчките да минават през рекламните и медийните агенции. Така ще се осигури абсолютна прозрачност и независимост на медиите срещу евентуален натиск от страна на държавата.

 

Източник: Mediapool.bg